Ambrozija se širi Semberijom uprkos apelima za njeno uništavanje

G.S.
Foto: Info Bijeljina

BIJELjINA - Uprkos gradskoj odredbi o uništavanju ambrozije i apelima na stanovništvo da je se pridržavaju, ove korovska biljka se i dalje širi Semberijom.

Ona se može pronaći na napuštenim imanjima i na poljoprivrednim površinama, a naročito je opasna u ovom periodu pa do polovine oktobra, kada je vrijeme cvjetanja ambrozije. 

Tada je najizraženiji polen pa se osobe sa alergijskim reakcijama suočavaju i sa najvećim zdravstvenim teškoćama.

Ova biljke ima i uz rijeke i puteve i građani su svjesni su koliko je ova korovska biljka opasna po njihovo zdravlje, prenosi Info Bijeljina.

- Nemarni smo. Ambriziju je teško iskorijeniti, ali nije neuništiva. Kada bi je svi počupali na svom dvorištu i na svojoj njivi, ne bi se tako brzo širila. Poštovati osnovni zdravstveni i komunalni red moramo. Zato nadležni moraju da pojačaju kontrolu i povećaju kazne za nesavjesne - ističe Milka Ignjatović. 

Ljekari upozoravaju da su alergije bolest savremenog doba. Sve više pacijenata žali se na sipmtome kao što su kihanje, curenje i zapušenost nosa, svrab i nelagodnost u grlu. Osim preventivnih primjenjuju se i farmakološke mjere. Specijalista pulmologije Milena Aleksić Milanović savjetuje smanjeno izlaganje peludi ambrozije tokom dana, redovno tuširanje i pranje kose.

- Ukoliko to ne da željene rezultate, onda se kod blažih kliničkih sipmtoma daju antihistaminici a potom i kortikosteroidi – ističe doktor Aleksić Milanović.

Nadzor na poljoprivrednim zemljištem, privatnim imanjima i neizgrađenom građevinskom zemljištu vrše poljoprivredni i inspektor za zaštitu životne sredine, a Komunalna policija nadležna je za javne površine. Oni koji se ne pridržavaju Odluke o uništavanju ambrozije, koja je na snazi od 2005. godine, se kažnjavaju.

Komunalni policajac Predrag Novaković  kaže da su kazne za pravna lica od 1.000 do 2.000 KM, odgovorno lice u pravnom licu od 200 do 300 KM, a fizička lica odnosno građani od 150 do 200 KM.  

Rezultate u suzbijanju ove opasne biljke, upozoravaju stručnjaci, mogu dati samo kombinovane mehaničke, agrotehničke i hemijske mjere tokom cijele godine. 

Ekološke organizacije su gradskoj upravi Bijeljina prije par godina uputile inicijativu za nabavku opreme za mjerenje koncentracije polena ambrozije u vazduhu ali ovaj projekat, nažalost, još nije realizovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana