Ambasador pobjegao iz Tokija, MIP tvrdi da nema opasnosti

T. Šikanjić, V. Kulaga
Ambasador pobjegao iz Tokija, MIP tvrdi da nema opasnosti

BANjALUKA - Stanovnici RS i FBiH koji se nalaze u Tokiju prepušteni su sami sebi, a ambasador BiH u Japanu Pero Matić napustio je Tokio i otišao u Osaku, jer nije više mogao da čeka instrukcije Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH.

- S obzirom na to da se podaci o stvarnoj radijaciji po pravilu kriju od javnosti s ciljem sprečavanja panike, odlučio sam da više ne čekam instrukcije iz MIP-a i da se izmjestim iz Tokija - naveo je Matić u pismu koje je dostavio MIP-u i Predsjedništvu BiH. 

On navodi da stranci u Japanu masovno napuštaju Tokio i da se situacija iz časa u čas dramatično mijenja.

- Imajući u vidu nemogućnost da se građani BiH evakuišu sa zemljama EU i Kanadom koje su počele sa evakuacijom svojih državljana, tražim hitno odobrenje za napuštanje zemlje i zatvaranje Ambasade BiH u Japanu - navodi Matić u pismu.

Međutim, u MIP-u BiH tvrde da za sada nema potrebe da se organizuje evakuacija državljana BiH iz Japana.

U MIP-u su juče kratko kazali "Glasu Srpske" da je Matić sedam puta pisao Ministarstvu o situaciji u Tokiju, poslije čega je odlučio da ode.

- To znači da bh. državljani koji su tamo ne mogu naći pomoć u ambasadi. Jedino im mogu pomoći prijatelji koje su stekli tamo - rekli su u MIP-u i dodali da osoblje ambasada Srbije i Hrvatske napušta Tokio.

Dok se radijacija u Japanu širi, a stanovnici dobijaju instrukcije da konstantno nose zaštitne maske, iz Instituta za zaštitu zdravlja RS ističu da nema opasnosti od širenja radijacije na teritoriji Republike Srpske.

- Situacija se prati pomoću gama stanica, odnosno sistema za ranu najavu vanrednog događaja, koji omogućava detekciju povećanja zračenja u okolini u slučaju nuklearne ili radijacione nesreće, čije posljedice bi se osjetile u našoj neposrednoj blizini - saopšteno je iz Instituta za zaštitu zdravlja RS. 

Inženjer teoretske fizike Sreten Lekić tvrdi da će zagađenja tla, posebno podzemnih voda, koja se javljaju kao posljedica havarija japanskih nuklearnih centrala u blizini Tokija, dugoročno učiniti opasnim izvoz poljoprivrednih proizvoda iz oblasti blizu havarisanih reaktora.

- Isticanje otpada u okolnu morsku vodu moglo bi dovesti do kontaminacije riba, posebno školjkaša koji se hrane filtriranjem vode, skupljajući veliku količinu eventualno prisutnih radioaktivnih supstanci - ističe Lekić.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH ističu da BiH iz Japana nije uvozila prehrambenu robu, te da je u toku 2010. godine iz Japana uvezena roba u količini od 121 tone, ukupne vrijednosti u iznosu od 37 miliona KM, ali da je uglavnom u pitanju tehnička roba.

Govoreći o kontroli uvoza robe u BiH u pogledu radioaktivnog zračenja, portparol UIO Ratko Kovačević je istakao da su službenici UIO BiH na graničnim prelazima opremljeni ručnim detektorima pomoću kojih se može utvrditi radioaktivnost pojedinih materijala.

Radmanović - Motai

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je juče ambasadora Japana u BiH Futaoa Motaija. Radmanović je rekao da BiH trenutno radi na sagledavanju mogućnosti kako da pomogne narodu Japana. Pored telegrama saučešća koji je uputio državnim vlastima Japana, Radmanović je još jednom izrazio najiskrenije saučešće svih naroda, građana i Predsjedništva BiH narodu i građanima Japana.

Motai je prenio pojedinosti u vezi sa stanjem u nuklearnim  elektranama i naporima koje preduzima vlada Japana da stabilizuje nuklearni reaktor i sanira negativne posljedice ovih dešavanja.

Pisma osnovaca

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović rekao je da će učenici osnovnih škola iz RS iduće sedmice pisati pisma svojim vršnjacima u Japanu, da bi na taj način izrazili saosjećanje sa njihovom nesrećom.

- Ono što će, možda, na bilo koji način relaksirati tu situaciju je pisanje pisama svojim vršnjacima u Japanu. Smatram da je to očiglednije saživljavanje sa nesrećom koju doživljava narod Japana, nego pomoć koja bi u finansijskom ili drugom smislu bila simbolična - rekao je Kasipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana