Alpinisti iz Srpske planinske staze krote i u osmoj deceniji

Jana Kezić
Alpinisti iz Srpske planinske staze krote i u osmoj deceniji

BANjALUKA - Planinari u Srpskoj ove sezone imali su mnogo uspješnih pohoda širom BiH, ali i van njenih granica, iako taj vid sporta, kako tvrde, nije posebno popularan među omladinom, pa vrhove sve češće osvajaju oni stariji, od kojih su neki zagazili čak i u osmu deceniju.

Predsjednik Planinarskog društva “Vučji zub” iz Trebinja Igor Škero za “Glas Srpske” kaže da su se ovog ljeta uspeli na dosta planinarskih vrhova, čak i na Dolomite u Italiji, gdje su mnogi oborili svoj visinski rekord.

- Naše društvo broji oko 120 članova, a među njima dominiraju planinari srednje životne dobi. Međutim, i oni nešto stariji su prilično aktivni pa tako najstariji član ima blizu 80 godina - kazao je Škero.

Dodao je da ih do kraja godine očekuje još pohoda, a sredinom oktobra obilježiće 20 godina postojanja i realizovati tradicionalnu akciju, uspon na Vučji zub i vrhove Orjena, gdje očekuje učešće više stotina planinara.

- Osim dvije standardne rute, u toj akciji u ponudi će biti i nova staza - kazao je Škero.

Godina je bila veoma uspješna i za članove Planinarsko-ekološkog društva “Majevica” iz Bijeljine koji ističu da su imali niz pohoda širom BiH, ali i van njenih granica. Istakli su da imaju uređene četiri planinarske staze, a velika sredstva investirali su i u planinarski dom.

- Do kraja godine imamo naš tradicionalni “Memorijal Snježane Krajišnik” u čast tragično preminuloj članici ovog društva - kazali su u ovom društvu, koje broji oko 170 članova. Dodali su da nisu zadovoljni brojem mladih koji biraju da vrijeme provode u prirodi i na planini.

- Svega deset odsto naših članova čine mladi ljudi i zbog toga pokušavamo da organizujemo škole planinarenja i predavanja o značaju planinarenja po srednjim školama - kazali su u ovom društvu.

Predsjednik banjalučkog Planinarskog udruženja “Abonos” Aleksandar Balaban, koji je i vodič druge kategorije, kaže da su ove godine imali oko 30 uspješnih akcija, a najponosniji su na osvajanje Prokletija, lijepog i surovog Prenja, kao i najvišeg vrha Slovenije Triglava.

- Tokom jeseni planiramo da obiđemo nekoliko planina koje do sada nismo pohodili - kazao je Balaban. Osim toga, namjera im je i da nastave izgradnju planinarske staze na Čemernici.

- Ta staza će voditi do najvišeg vrha na području Banjaluke, odnosno do Golog visa koji se nalazi na 1.339 metara nadmorske visine. Pred kraj godine počećemo sa pripremama za glavnu akciju planiranu u narednoj godini, a to je uspon na najviši vrh Afrike Kilimandžaro, gdje ćemo se uputiti u februaru - kazao je Balaban.

Bojana Krnjajić iz Banjaluke, koja se planinarenjem bavi tri godine, kaže da za nju noćno planinarenje ima posebnu čar.

- Pored osvajanja vrhova, često šetamo i putevima prirode, poput Suturlije na koju smo išli noću. Nevjerovatan osjećaj je kada izađete u poljanu ili popnete se na vrh, a iznad vas samo nebo puno zvijezda - kazala je Krnjajićeva, koja je u proteklom periodu osvojila vrh Gole planine, Zečiji kamen na Kozari, Goli vis na Čemernici, Krčmarice, ali i Osječenicu.

Veliki Stolac

Planinarsko-sportsko društvo “Stolac” iz Višegrada u subotu organizuje uspon na Veliki Stolac. Okupljanje učesnika je u sedam časova kod planinarskog doma Gostilja, a pravac kretanja je selo Žlijeb - Kragujevac - Veliki Stolac. Ukupna dužina staze u oba smjera je oko 23 kilometra, odnosno oko osam sati hoda. Organizatori su naveli da je po dolasku u planinarski dom obezbijeđen besplatan ručak za učesnike.

- Učesnici koji doputuju danas mogu prespavati u planinarskom domu, a cijena noćenja je sedam KM po osobi - naveli su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana