Univerziteti planiraju upis 4.554 brucoša, novi programi agromediteranska proizvodnja i sinologija

Milijana Latinović
Univerziteti planiraju upis 4.554 brucoša, novi programi agromediteranska proizvodnja i sinologija

BANjALUKA - Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u idućoj akademskoj godini planiraju da upišu ukupno 4.554 brucoša, a prvi put svršeni srednjoškolci moći će da biraju i nove studijske programe, sinologiju i agromediteransku proizvodnju.

Prijedlogom upisnih kvota za akademsku 2022/2023. godinu na fakultetima banjalučkog Univerziteta buduće brucoše čeka 2.595 indeksa, dok Univerzitet u Istočnom Sarajevu na jesen planira da upiše 1.959 brucoša. Predložene upisne kvote su na gotovo istom nivou kao lani, a konačnu odluku o broju studenata koji će biti upisani na oba javna univerziteta u idućem periodu donijeće Vlada Republike Srpske.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin ističe za “Glas Srpske” da su fakulteti upisne kvote, koje su dostavili Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, planirali u skladu sa realizovanim kvotama iz prošle godine uz malo veći broj studenata kako bi izbjegli naknadno proširivanje liste.

- Planiramo upis i prve generacije studenata sinologije. Proces početne akreditacije je u toku i očekujem realizaciju do raspisivanja konkursa. Riječ je o programu koji ne podrazumijeva samo kineski jezik, već i kulturu i ekonomiju, odnosno izučavanje Kine kao vodeće zemlje u svijetu u svakom pogledu - pojasnio je Gajanin, dodavši da će na novom studijskom programu na raspolaganju biti 30 mjesta. Istakao je da u okviru Konfucijevog instituta imaju nastavnike i saradnike koji bi mogli predavati na prvoj godini studija.

Od ukupnog broja na budžetu je planirano 2.041 mjesto.

I Univerzitet u Istočnom Sarajevu upisne kvote planirao je na osnovu lanjskog upisa.  Rektor te visokoškolske ustanove Milan Kulić rekao je za “Glas” da su svi svjesni da sva mjesta na fakultetima neće biti popunjena, jer je i lani ostalo nepodijeljenih indeksa, čak i na budžetu.

- Nastojali smo da se zadržimo na lanjskom nivou. Manje je đaka koji završavaju srednju školu u Srpskoj, a veliki broj njih odlazi na studije u okruženje, prvenstveno u Srbiju - rekao je Kulić.

Dodao je da su već započeli kampanju promocije studijskih programa s ciljem privlačenja većeg broja kandidata.

-  Od naredne akademske godine upisujemo prvu generaciju studenata na program agromediteranska proizvodnja u Trebinju. Taj program je licenciran još 2013, a istraživanja pokazuju da bi mogao biti veoma interesantan budućim brucošima - rekao je Kulić i dodao da tu planiraju upisati 22 brucoša. Kulić je istakao da je u toku akreditacija još desetak studijskih programa na sva tri ciklusa studija na ovom univerzitetu.

Vebometriks rang-lista

Univerzitet u Istočnom Sarajevu zauzima treće mjesto od 48 rangiranih visokoškolskih ustanova iz BiH, prema najnovijim podacima svjetske Vebometriks rang-liste. Iz univerziteta je u petak saopšteno da se, prema izvještaju iz jula 2021. godine, nalazio na petom mjestu, a prema rangiranju u prošlom mjesecu našao se na trećem mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana