Agonija radnika Zavoda dostigla kulminaciju

Marina Čigoja
Agonija radnika Zavoda dostigla kulminaciju

BANjALUKA - Agonija radnika Urbanističkog zavoda RS traje već dugo, a sada je dostigla kulminaciju i radnici više ne vide izlaz iz ove situacije, navedeno je u otvorenom pismu Sindikalne organizacije Urbanističkog zavoda RS medijima.

Radnici Zavoda koji su u štrajku četvrti mjesec kažu da je samo zakazivanje ročišta kod stečajnog sudije Midhe Vukelića "dalo vremena poslodavcu Goranu Vajkiću da svakodnevno posjećuje ovaj sud".

- Kao ishod svega toga odgođeno je donošenje rješenja vještaka Miroslava Lazendića na šestomjesečni obračun Urbanističkog zavoda koji je podnijela predstečajni upravnik Dosta Baraković, a na samom ročištu je podnesen lažni izvještaj knjigovođe Jovana Vidovića, gospodina Mileta Rosića, čiji sin Željko Rosić sjedi na mjestu tehničkog direktora, portira, bravara, sekretarice, čistačice - kažu u Sindikatu.

Oni ističu da je ova ustanova postala "jadna kuća nekvalifikovanih ljudi koji su zaposjeli kancelarije preduzeća".

- S druge strane, oni koji su odvajali od svojih plata i gradili ovaj objekat sjede u jednoj prostoriji i čekaju svoje zarađene plate sa radnim knjižicama, koje im je poštom poslao čovjek koji se ne može registrovati u sudu kao direktor jer svi znaju ko je on, a sebi daje za pravo da nas naziva pogrdnim imenima - kažu u Sindikatu.

Oni dodaju da je i pored svega toga gradska uprava uplatila na račun novac za planove pod falsifikovanim potpisima, a Dosta Baraković odblokirala račun da bi se isplatile plate Vajkiću i ljudima koji su juče počeli da rade.

- Od novca koji smo mi svojim radom zaradili plaćeni su krediti Jove Vidovića, opremljena je njegova firma i napravljen njegov hotel, a naša zgrada je sanirana sa falš bravarijom firme Jovana Vidovića, a prikazana u milionskim ciframa. Iako je inspekcija napravila izvještaj o utaji poreza, tužilaštvo ne reaguje - navode u Sindikatu.

Dosta Baraković je rekla da nije odblokirala račun, ali da je dala saglasnost za isplatu plate za decembar.

- Djelatnost Urbanističkog zavoda nije prestala. Ja ne smijem opstruisati poslovanje preduzeća, što radnici ne razumiju. Ja nisam pravni zastupnik radnika već predstečajni upravnik - kazala je Barakovićeva.

Goran Vajkić je rekao da su navodi Sindikata glupost koja nije vrijedna komentara.

- Postoji Zakon o računovodstvenim standardima RS, i to što oni pričaju je glupo da se ne može ni komentarisati - kazao je Vajkić.

Sa Midhom Vukalićem, Miroslavom Lazendićem, Miletom i Željkom Rosićem i Jovanom Vidovićem u petak nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Sindikat

- Ako je državi u interesu da ne reaguje i ako je kriminal jači od države, onda je to početak nestanka sindikata jer i drugi radnici nemaju šta da očekuju kada organi koji se finansiraju iz naših sredstava ne odrađuju svoj posao - kažu u Sindikalnoj organizaciji Urbanističkog zavoda RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana