Agencija za statistiku BiH : Žene zastupljene u sportu, ali ih nema u strukturama upravljanja

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Iako se stalno povećava učešće žena u sportu, one nisu dovoljno zastupljene u tijelima odlučivanja sportskih organizacija, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH povodom 6. aprila, Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir.

Prema podacima Agencije objavljenim u publikaciji "Žene i muškarci u BiH" o učešću žena u upravljačkim strukturama 10 najviše finansiranih olimpijskih sportova u BiH - taekvondo, biciklizam, džudo, atletika, tenis, boks, košarka, hokej na ledu, klizanje i odbojka 2020. godine, bilo je samo 5,6 odsto žena, dok je u prosjeku 27 zemalja EU bilo 18,9 odsto žena.

U BiH nijedna žena u 2020. godini nije bila predsjednik upravnog odbora sportskog saveza, dok su u 27 članica EU od ukupno 260 predsjednika 16 bile žene.

Od 17 zamjenika predsjedavajućeg upravnog odbora u BiH bila je samo jedna žena, dok su u 27 zemalja EU od 484 potpredsjednika upravnih odbora sportskih saveza bile 93 žene.

Generalna skupština UN proglasila je 2013. godine 6. april Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir, pri čemu sport, između ostalog, treba da promoviše i ravnopravnost žena i muškaraca, odnosno da predstavlja jednu od platformi za promociju ravnopravnosti polova i osnaživanje žena i djevojaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana