Agencija za statistiku BiH sprovodi istraživanje o strukturi zarade

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku Republike Srpske i Federalnim zavodom za statistiku, sprovodi Pilot istraživanje o strukturi zarada u BiH, a anketiranje, na osnovu uzorka izabranih poslovnih subjekata/pravnih lica u BiH, trajaće od 1. do 30. aprila.

Cilj istraživanja o strukturi zarada je da se dobiju međunarodno uporedivi podaci o zaradama, prema individualnim karakteristikama zaposlenih /zanimanje, pol, stepen obrazovanja, starost, dužina staža, vrsta ugovora zaposlenog/ i prema karakteristikama poslovnih subjekata /djelatnost, veličina i oblik svojine/, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

U saopštenju se dodaje da će navedeni pokazatelji biti od velikog značaja kako za poslovne subjekte tako i za eksterne korisnike podataka s obzirom na to da će po prvi put biti raspoloživi podaci o mjesečnim, godišnjim i najnižim zaradama, te podaci o zaradama po polu, zanimanju, djelatnosti.

Referentna godina, za koju se prikupljaju podaci za Pilot istraživanje o strukturi zarada, je 2021. godina.

Statističke institucije garantuju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana