Afera "Respiratori": Uklanjanje viška materijala sa portala federalne Vlade

Srna
Foto: printskrin

SARAJEVO - Mirela Eljšan, svjedok odbrane premijera Federacije BiH /FBiH/ Fadila Novalića, danas je na suđenju za spornu nabavku respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM rekla da je zbog dupliranja zaključaka izmijenila informaciju koju je Vladi dostavila Federalna uprava civilne zaštite o postupanju za vrijeme pandemije, koja je u aprilu 2020. objavljena na e-portalu.

Eljšanova, koja je zaposlena u Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH, odnosno Sektoru za pripremu sjednica, rekla je da je postavljala materijale koji dođu iz pisarnice na e-portal kako bi se ministri mogli upoznati o njima.

Prema njenim riječima, dokumenti moraju biti sa dopisom i pečatom federalne Vlade jer ih inače ne bi primila, skenirala i postavila na ovaj portal, na koji dodaje i zaključke sa sjednica koji dolaze nakon nekoliko dana.

Ona je navela da je 30. aprila 2020. godine izbrisala posljednje tri stranice sa informacije koju je dostavila Federalna uprava civilne zaštite i koja je objavljena 6. aprila, budući da su bile višak i da nije riječ o novom dokumentu.

Na pitanje optužene Jelke Miličević, federalnog ministra finansija, da li je neko naredio da se uklone tri stranice sa informacije, Ešljanova je odgovorila da je njen posao da prati kako dokumenti izgledaju, ali da se oni sadržinski ne smiju mijenjati, odnosno dodavati nešto na postojeći, prenosi Birn.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, Ešljanova je napomenula da njen posao nije da čita materijale, već da ih pripremi ministrima, kao i da se ne može sjetiti da li je uz informaciju dostavljen i CD.

 

Ešljanova je ponovila tužiocu da je sama uočila grešku prilikom popisivanja predmeta i ispravila je, te da se višak uvijek otklanja i da je takva praksa.

 

Svjedok Dijana Smajlagić, pomoćnik sekretara Vlade FBiH, ukazala je da joj je u opisu posla presigniranje pošte koju dobije iz pisarnice, te da su joj tokom marta i aprila 2020. godine u fokusu bile stvari koje se tiču zaštite njenog i života članova njene porodice.

Smajlagićeva je navela da se sjeća dokumenta koji joj je odbrana predočila, odnosno informacije Federalne uprave civilne zaštite o aktivnostima preduzetim tokom pandemije od 23. marta do 3. aprila, jer su se stvari odnosile na režim kretanja, podatak o respiratorima i nabavku sredstava za zaštitu.

Ona je rekla i da je ovu informaciju nakon primanja signirala u Odsjek za pripremanja sjednica Vlade FBiH, te napomenula da se materijali koji dođu u Sekretarijat Vlade signiraju istog dana.

Tokom unakrsnog ispitivanja tužioca, Smajlagićeva je navela da ne zna u koliko su se akata, osim pomenute informacije Federalne uprave civilne zaštite, pominjali respiratori.

Ona se nije mogla sjetiti iste informacije Federalne uprave civilne zaštite iz maja 2020. godine, a Tužilaštvo je na kraju prigovorilo njenom iskazu.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, osim Novalića optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić i federalni ministar finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana