Aćić: Privrednici da glasnije ukazuju na korupciju

Srna
Foto: gs

SARAJEVO- Glas privrede u smislu ukazivanja na korupciju treba biti jači, jasniji i nedvosmislen kako bi nadležna tijela u BiH, zadužena za identifikaciju i preduzimanje antikoruptivnih radnji i sankcionisanja počinilaca, bila pod stalnim pritiskom, istakao je direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić.

Aćić je učestvovao na konferenciji u Sarajevu koju je Udruženje poslodavaca Federacije BiH /FBiH/ organizovalo povodom finalizacije projekta "Poslovanje bez korupcije".

Na skupu je zaključeno da je potrebno ohrabriti poslodavce na prijavljivanje koruptivnih radnji javnog sektora, kao i da je neophodna intenzivnija saradnja i koordinacija svih relevantnih na identifikaciji najčešćih oblika korupcije u poslovanju, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Na konferenciji je zaključeno da je potrebno predložiti rješenja, te značajnije lobirati na izmjeni i donošenju zakona koji će onemogućiti preduzimanje koruptivnih radnji kako bi se smanjila korupcija, koja pravi štetu ne samo privredi BiH, već i njenim građanima.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević rekao je da se najčešći slučajevi korupcije dešavaju tokom inspekcijskih nadzora, te dodao da je jedan od razloga i neujednačenost zakona na svim nivoima.

"Konkretan primjer su novčane kazne za prekršaj neizdavanja fiskalnog računa, koje su u pet zakona predviđene u različitim rasponima. To ostavlja mogućnost inspektorima da na osnovu lične procjene odrede koju će novčanu kaznu propisati, što onda dovodi do toga da se od subjekata nadzora traže određeni pokloni ili nagrade", istakao je Pandurević.

Tokom diskusije naglašeno je da veliki problem predstavljaju i disciplinske sankcije protiv državnih službenika, koji vrlo rijetko gube posao zbog nezakonitih radnji, što je, takođe, zakonskim propisima neophodno promijeniti.

Posebno je istaknuto da je korupcija dvostrani odnos, te je na privrednicima obaveza da u svojim kompanijama kroz edukacije, obuke i sprovođenje antikoruptivnih standarda rade na eliminisanju svih oblika korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana