23 mladoženja u Srpskoj uzela ženino prezime

GS
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Da se sve više mladoženja prilikom sklapanje braka odlučuje da svoje prezime zamjeni prezimenom nježnije polovine pokazuju i činjenica da je u toku prošle godine u Republici Srpskoj u 23 slučaja sklapanja bračne zajednice došlo do promjene prezimena.

Naime, u tradicionalnim društvima je ustaljena potreba da žena prilikom udaje treba da preuzme muževo prezime jer činom braka ona stupa u suprugovu porodicu, ali sve češći su slučajevi u kojima muž uzme ženino prezime.

Kako su za "Nezavisne novine" kazali iz Republičkog zavoda za statistiku (RSZ)  u toku prošle godine sklopljeno je 5.530 brakova, a u 23 slučaja je mladoženja je prekrišio tradiciju i preuzeo ženino prezime umjesto svog.

Kako ističu, postoje i rijetki slučajevi gdje se mladoženja odluči da pored svog prezimena zadrži i ženino, prenose Nezavisne.

"Kada je u pitanju prezime nakon zaključenja braka, u toku prošle godine svoje prezime zadržalo je 5.504 mladoženja, a  u tri slučaja mladoženja je na svoje prezime dodao od nevjeste", navode iz RSZ.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana