Učesnici Visa olimpijskog triatlona prikupili 26.500 KM za Specijalnu Olimpijadu u Bosni i Hercegovini

PR
Učesnici Visa olimpijskog triatlona prikupili 26.500 KM za Specijalnu Olimpijadu u Bosni i Hercegovini

SARAJEVO/ BANjALUKA – Na Visa olimpijskom triatlonu, tokom jula mjeseca, građani Sarajeva i Banjaluke mogli su se oprobati u tri različita sporta - košarci, hokeju i streličarstvu. Veliki broj sportskih entuzijasta se odazvao pozivu na učešće u triatlonu gdje je svaki krug takmičenja "vrijedio" 100 KM, a ukupan prikupljeni iznos ide u humanitarne svrhe.

"Sasvim sam sigurna da nas je nedavno završena Olimpijada u Parizu aktivirala i ojačala naš zajednički timski duh. Inspirisani ovim događajem, građani Sarajeva i Banjaluke u velikom broju su se odazvali našem pozivu da budu dio Visa olimpijskog triatlona. Želim da se zahvalim svima koji su učestvovali i dali svoj sportski doprinos da prikupimo ovaj fantastičan iznos od 26.500 KM koji će kompanija Visa usmjeriti ka Specijalnoj Olimpijadi koja godinama radi na tome da omogući osobama sa posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini i bolju integraciju u društvo kroz sport i sportske aktivnosti", izjavila je Ana Drašković, potpredsjednica i generalna direktorica kompanije Visa za jugoistočnu Evropu.

 

Izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH, prof. dr. Kada Delić Selimović, izrazila je veliku zahvalnost kompaniji Visa na prepoznavanju njihovih aktivnosti i pružanju izuzetne podrške.

„Kao jedina akreditovana sportska organizacija u BiH koja sprovodi sportske, edukativne, inkluzivne, porodične i zdravstvene programe za osobe sa poteškoćama u razvoju, izuzetno cijenimo donaciju, koja predstavlja najveći sponzorski iznos koji smo dobili od osnivanja 1997. godine. Slogan Specijalne olimpijade BiH, "O inkluziji se ne priča - inkluzija se živi", upravo je zaživio kroz podršku koju ste nam pružili. U ime sportista, roditelja i svih članova Specijalne olimpijade BiH, najiskrenije zahvaljujemo kompaniji Visa kao društveno odgovornoj kompaniji koja je prepoznala naš rad i pružila nam podršku. Obećavamo da ćemo opravdati vaše povjerenje i nastaviti raditi na ostvarivanju naših ciljeva", poručila je Selimović.

 

Na inicijativu Međunarodne Specijalne Olimpijade 1997. godine osnovana je Specijalna Olimpijada BiH. Od tada, svake godine održavaju se takmičenja na državnom nivou i to atletici, boćanju, plivanju, stonom tenisu,  fudbalu, košarci, odbojci, alpskom skijanju i nordijskom trčanju. Najveća sportska manifestacija koja je bila pod okvirom Specijalne Olimpijade su „Igre prijateljstva Jugoistočne Evrope" koje su se održale u četiri grada, Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banjaluci. U takmičenja je do danas uključeno preko 80 udruženja kao što su Klubovi specijalnih sportova, Zavodi, dnevni centri, osnovne i srednje škole koji rade sa osobama sa poteškoćama u razvoju. Na dosadašnjim nastupima na Ljetnim i Zimskim olimpijskim igrama sportisti SOBiH osvojili su  preko 100 medalja različitog odličja.

Visa je posvećen partner Olimpijskog pokreta još od 1986. godine. Kao ponosni globalni sponzor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, Visa je ekskluzivni partner u tehnologiji plaćanja do 2032. godine. Nakon okončanja OI, francuska prijestonica postaje domaćin i Paraolimpijskih igara koje počinju 28. avgusta i traju do 8. septembra. Visa, u sklopu Tima Visa, podržava 147 olimpijskih i paraolimpijskih sportista i postavlja mjerilo za raznolikost i inkluziju, sa jednakom zastupljenošću olimpijskih i paraolimpijskih sportista i jednakom podjelom između muškaraca i žena.

O kompaniji Visa

Visa je svjetski lider u digitalnom plaćanju, koji olakšava transakcije između potrošača, trgovaca, finansijskih institucija i državnih organa u više od 200 zemalja i teritorija. Njihova misija je da povežu svijet preko najpogodnije, najinovativnije, pouzdane i bezbjedne mreže plaćanja, omogućavajući pojedincima, preduzećima i privredama da napreduju. Vjerujemo da privrede koje su inkluzivne za sve i na svakom mjestu pomažu da se svi zajedno uzdignu, ali i da se sagleda mogućnost pristupa i uključivanja kao osnova budućnosti protoka novca. Saznajte više na Visa.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana