Mladom farmeru potrebna mehanizacija za širenje posla

Srna
Foto: Srna

SREBRENICA- Ibro Pašalić iz srebreničkog sela Gostilj naslijedio je farmu krava od svog oca i najmlađi je farmer u ovoj opštini, a posjeduje tri krave i 200 koka nosilja.

Zbog nedostatka mehanizacije za obradu zemlje i obezbjeđivanja velikih količina stočne hrane potrebne za veći broj muznih grla, on je smanjio broj krava sa 20 na svega tri, ali je nabavio jato i na otvorenom prostoru drži 200 koka nosilja.

Ibro je neoženjen i nema mehanizaciju, a ni radnu snagu da može obezbijediti dovoljne količine hrane za veći broj krava, pa je privremeno odustao od proširenja štale i povećanja broja krava za mužu.

Ranije je dnevno isporučivao više od 100 litara mlijeka, a sada predaje 30 litara.

Iako je smanjio proizvodnju mlijeka, on i dalje rukovodi sabirnom stanicom za otkup mlijeka u svom selu jer se nalazi u njegovom objektu.

Ovaj mladi poljoprivrednik se nada da će se stanje popraviti, te da će stvoriti uslove da nabavi mehanizaciju za obradu većih posjeda na kojima će proizvoditi stočnu hranu i tako ponovo povećati broj krava na farmi.

Osim rada na farmi i njivi, Ibro svakog jutra i večeri dežura i preuzima mlijeko od kooperanata u sabirnoj stanici.

U tom poslu pomaže mu i sestra Arifana, koja je zaposlena u jednoj stomatološkoj ordinaciji u Srebrenici kao zubni tehničar.

"Bez poljoprivredne mehanizacije, a posebno traktora sa kosilicom i priključkom za baliranje sijena ne može se obezbijediti dovoljno hrane za veći broj muznih grla. Aplicirao sam više puta na nekoliko adresa za donaciju traktora i priključaka, ali sam uvijek dobijao odbijenice", priča Pašalić.

On kaže da je staru frezu ovih dana zamijenio novom, uloživši 3.460 KM kao učešće za njenu nabavku.

"Dok stvorim bolje uslove za proširenje farme krava formirao sam i posvetio sam se farmi koka nosilja na otvorenom. Svakodnevnom kupcu isporučujem 150 jaja. Namjera mi je da povećam jato i količinu proizvedenih jaja, a nadam se nekoj podršci da izgradim savremenu farmu koka nosilja", istakao je ovaj mladi poljoprivrednik, koji kaže da ima vremena i za izlaske i druženje sa vršnjacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana