Intrigantne priče koje se ne propuštaju - „Lice pravde" utorkom u 20 časova na UNA TV

UNA TV
Intrigantne priče koje se ne propuštaju - „Lice pravde" utorkom u 20 časova na UNA TV

Priča Davora Obrdalja u emisiji „Lice pravde" u utorak u 20 sati na UNA televiziji vodi vas u Bosnu i Hercegovinu, u Visoko. Priča od koje se ledi krv u žilama. Šestogodišnji dječak godinama je bio zatočen u kući bez struje, vode i hrane. Zaključan katancem, odvojen od oca, maćehe, njihovog zajedničkog djeteta. Ovaj dječak je bio neželjen. Izgladnio i odbačen. Susjedi su mu tajno davali hranu kroz prozor.

Neko hrabar u sredini gdje se život bazira na paroli "ćuti, ne miješaj se" prijavio je zločin. Došla je policija, predstavnica Centra za socijalni rad, doktorka. I – nikome ništa. Sve je u redu, dijete je zdravo i veselo. Dvije godine kasnije, pronalaze ga u strašnom stanju. Dječak sa šest godina ima svega desetak kila. Ko je kriv za ovaj koban propust?  

Zovu ga čaroban stolar. Nikada nijedno dijete nije zaplakalo kada ga stave u njegovu stolicu – hranilicu. Porodica je tu stolicu dobila od jednog čovjeka velikog srca. Kada je dijete preraste, stolica se daje drugoj porodici kojoj je potrebna. Zvuči kao početak neke bajke?  

Priča koju potpisuje Vojin Ivkov vodi vas u malu stolarsku radionicu u vojvođanskom selu Rakovac. Okidač su bile previsoke cijene u prodavnicama i jedna objava na društvenim mrežama. Stolar Milorad Jurković odlučio je da izradi drvenu hranilicu za djecu i pokloni je nekome ko je ne može priuštiti.  

Do danas, uz pomoć sina, izradio je više od dvije hiljade drvenih stolica i podelio ih širom regiona! Jedino pravilo koje ima stolar Mile je da se stolica ne se naplatiti. Kada je dijete preraste, mora se pokloniti nekom drugom. Ako neko baš insistira na plaćanju – može uplatiti novac za lečenje nekog deteta. I baš kao u bajci – zakotrljala se lavina dobrih djela! Mile je postao legenda, a donacije za besplatne drvene stolce stižu sa svih strana svijeta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana