Zvornik: Održano predavanje o afričkoj kugi kod divljih svinja i mjerama tokom lova

Srna
Zvornik: Održano predavanje o afričkoj kugi kod divljih svinja i mjerama tokom lova

ZVORNIK - U Zvorniku je danas održano predavanje za korisnike lovišta na zvorničkom području s ciljem najefikasnijeg načina sprečavanja širenja afričke kuge svinja.

Tokom predavanja o temi "Afrička kuga kod divljih svinja i mjere biobezbjednosti tokom lova", predstavnici Instituta "Vaso Butozan", Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kao i predstavnici resora veterine upoznali su lovce o znanju i iskustvu iz regiona, razmijenili informacije sa korisnicima lovišta.

Doktor veterinarske medicine Darko Despotović iz Instituta "Vaso Butozan" rekao je da je potrebno upoznati stanovništvo o neophodnim mjerama kako bi zaštitili svinjogojstvo.

"Stručne lovačke službe imaju posebnu ulogu u suzbijanju ove bolesti, potrebno je da svi koji posjeduju farme sprovedu date mjere, sa kojima nastojimo da ih upoznamo, na osnovu postojećih iskustava", naveo je Despotović.

Doktor veterinarskih nauka Bojana Bajagić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske istakla je važnost ovog predavanja.

"Ovo je vrlo značajna obuka lovaca povodom borbe protiv afričke kuge svinja koja je uzela maha u Republici Srpskoj, ali zahvaljujući preduzetim mjerama stavljamo polako pod kontrolu i kugu i štete koje su nastale", naglasila je Bajagićeva.

Generalni sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske Živojin Lazić rekao je da su oni koordinatori ove edukacije jer su uvidjeli potrebu da upoznaju ljude o ovom problemu.

"Zvornik nema virusa, gradonačelnik ovog grada Bojan Ivanović me upoznao o mjerama sprovedenim po propisima. Moramo svi zajedno da se borimo, tako da je poslije pojave afričke kuge svinja u Bijeljini, potrebno upoznati ljude o neophodnim mjerama da ne bi došlo do zaraze", rekao je Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana