Zvornik: Najmilije sahranjuju u stare grobnice

Milijana Latinović
Zvornik: Najmilije sahranjuju u stare grobnice

Zvornik - Groblja u selima na području Zvornika postala su pretijesna, pa nisu rijetki slučajevi da mještani svoje najmilije sahranjuju u stare grobnice, u kojima već počiva neko od njihovih predaka.

O novim parcelama na kojima će biti mjesta za vječni počinak u selima rijetko ko progovara, a koliko je situacija alarmantna, najbolje svjedoče mještani mjesne zajednice Tabanci. Jedan od njih Drago Matić u šali kaže: "Ako nastavimo umirati, stići ćemo do Kalesije".

- Iskopavamo stare grobnice, pa tu sahranjujemo najmilije, jer mjesta za nove nema - rekao je Matić i dodao da se nada da će uskoro biti obezbijeđena nova parcela da bi seosko groblje bilo prošireno.

Mjesta nema ni na groblju koje koriste mještani mjesne zajednice Cer i Jadran.

- Ništa još nije riješeno kada je riječ o seoskom groblju, situacija je teška i kad god neko umre pitamo se gdje ćemo sahraniti sljedećeg. Najmilije sahranjujemo ili u istu grobnicu ili u prostor između grobova - rekao je mještanin mjesne zajednice Cer Jovan Mitrović.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i poslove saobraćaja u Gradskoj upravi Zvornik Branko Jašić ističe da nisu dobili zvaničan zahtjev za proširenje seoskog groblja.

- Nakon što dobijemo zvaničan zahtjev za proširenje groblja od Savjeta mjesne zajednice i sagledamo situaciju, možemo kupiti parcelu koja se nalazi uz postojeće groblje i na taj način riješiti ovaj problem - rekao je Jašić.

On je istakao da bez zvaničnog zahtjeva Savjeta mjesne zajednice nisu u mogućnosti da izlaze na teren i rješavaju ovakve probleme.

- Možemo da angažujemo i vještake iz poljoprivredne struke da procijene zemljište i ako je sve u redu, kupićemo parcelu - dodao je Jašić.

Za razliku od sela, problem sa nedostatkom grobnih mjesta na području grada je djelimično riješen. Poslije upozorenja i apela gradskim vlastima da na gradskom groblju Karakaj nema više mjesta, kupljena je nova parcela, a groblje prošireno za još 6.000 kvadrata.

Rukovodilac radne jedinice za komunalne djelatnosti u preduzeću "Vodovod i komunalije" u Zvorniku Mika Mićić kaže da su cijelu prošlu godinu kuburili sa grobnim mjestima na groblju Karakaj, koje je odavno postalo pretijesno.

- Da nije kupljena ova nova parcela, ne znam gdje bismo sahranjivali pokojnike. U prosjeku se na gradskom groblju obavi 105 sahrana godišnje, a prostora odavno tamo nema za novi zakup - rekao je Mićić i dodao da je sreća u nesreći to što su proteklih mjeseci uglavnom sahranjivali ljude koji su odavno imali obezbijeđene grobnice.

Mićić ističe da je na novoj lokaciji urađena parcelizacija grobnih mjesta, a u narednih nekoliko dana Zvorničani će moći po cijeni od 187 KM, koliko košta zakup na 10 godina, da obezbijede mjesto za vječni počinak.

Zakupci

Mika Mićić kaže da kada je riječ o zakupu grobnih mjesta, nema pravila, pored penzionera zakupljuju i mlađi ljudi.

- U posljednje vrijeme ljudi na pragu pete decenije života zakupljuju grobnice, to je postalo sasvim uobičajeno - kaže Mićić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana