Zvornik: Gradski budžet u suficitu u prvoj polovini godine

Srna
Foto: Srna

ZVORNIK- Skupština grada Zvornika usvojila je danas izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine u kojem je navedeno da je ostvaren suficit jer su ukupna budžetska sredstva, primici/prilivi i neiskorištena sredstva po osnovu obveznica iz prethodnih godina ostvarena sa 13,6 miliona KM, dok su budžetski rashodi i izdaci manji za 586.459 KM.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović rekao je novinarima da je ostvareni suficit u prvoj polovini godine rezultat domaćinskog upravljanja budžetom.

Govoreći o projektima, zamjenik gradonačelnika je istakao da se prethodnih dana krenulo intenzivnije sa realizacijom, a razlog je što je početkom godine poskupio građevinski materijal i gorivo zbog čega se često dolazilo u situaciju da na raspisanim tenderima izvođači odustaju jer nisu mogli da ispoštuju ono što su sami ponudili.

"U posljednje vrijeme cijene su se stabilizovale, pa će realizacija projekata ići predviđenom dinamikom", rekao je Ivanović koji je naglasio da će sve što ne bude završeno do kraja ove, biti nastavljeno naredne godine.

Prema njegovim riječima, najkapitalniji projekat je rekonstrukcija postojećeg i gradnja novog bloka bolnice, dok se istovremeno radi rekonstrukcija gradskih ulica, putne infrastrukture i rasvjete po mjesnim zajednicama.

Ističući da će uskoro početi regulacija obaloutvrde rijeke Hoče, Ivanović je rekao da je donesena odluka za kupovinu prostora za potrebe Dječijeg vrtića "Naša radost", što će omogućiti da 150 do 160 mališana koji su na listi čekanja dobiju priliku da koriste usluge ove predškolske ustanove.

Ivanović je dodao da je pri kraju izrada projektne dokumentacije za vodovod "Zapad", te da se očekuje da će, ukoliko sve bude išlo u skladu sa planom, na proljeće početi realizacija ovog projekta, što će omogućiti da oko 1.100 domaćinstava na području zapadnog dijela grada dobije gradsku vodu.

Skupština grada je donijela Odluku o usvajanju Strategije integrisanog razvoja grada Zvornika za period 2018. do 2027. godine radi usklađivanja sa izmjenama regulatornog okvira o strateškom planiranju i upravljanju razvojem u Republici Srpskoj.

U izvještaju o ostvarenju plana sprovođenja Strategije integrisanog razvoja grada Zvornika za 2021. godinu navedeno je da je rađeno na realizaciji 41 od ukupno 56 projekata, među kojima je i razvoj poslovne zone "Jadar" u Karakaju gdje je ušao novi privredni subjekt, a dva pravna lica su obnovila ugovore o zakupu poslovnih prostorija.

Usvojen je i izvještaj o realizaciji Plana kapitalnih investicija 2021. do 2023. godine koji je pripremila Gradska uprava kroz konsultacije sa predstavnicima privrednih društava, javnih preduzeća i ustanova, kao i drugih društvenih subjekata u koji su uvrštena 34 projekta ukupne vrijednosti 119,2 miliona KM.

Gradska skupština je usvojila i informaciju Policijske uprave o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja na području grada Zvornika za prvih šest mjeseci tekuće godine, ocijenivši da je stanje bezbjednosti na području koje pokriva ova uprava zadovoljavajuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana