Zvornik: Gradska uprava obezbijedila ultrazvučni pregled dojki za 20 žena

Srna
Zvornik: Gradska uprava obezbijedila ultrazvučni pregled dojki za 20 žena

ZVORNIK - Gradska uprava Zvornik obezbijedila je besplatni ultrazvučni pregled dojki za 20 žena starijih od 40 godina, povodom 4. februara - Svjetskog dana borbe protiv raka, a Mladi socijaldemokrati organizovali su edukativno predavanje o toj bolesti.

 

Predsjednik Mladih socijaldemokrata Zvornik Veljo Tijanić rekao je novinarima da su, povodom ove akcije Gradske uprave, Mladi SNSD-a organizovali u Domu omladine edukativno predavanje o karcinomu dojke, te zahvalio Opštoj bolnici, Domu omladine i gradskim vlastima koji su podržali ovu aktivnost.

Tijanić je dodao da Mladi SNSD, kao jedna od najvećih omladinskih političkih organizacija u Zvorniku, imaju društvenu odgovornost da, osim humanitarnih aktivnosti, organizuju edukativne događaje, kakva je i ova tribina.

Predavanje je održala Slađana Prodanović Janjić, onkolog u zvorničkoj Opštoj bolnici, koja je poručila da je svaki karcinom otkriven na vrijeme izlječiv, pa tako i rak dojke.

- Kod nas i zemljama u okruženju ne postoji plan i program obaveznog skrininga, kao što to imaju razvijene zemlje u Evropi - rekla je Janjićeva i dodala da u Republici Sprskoj, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, godišnje od karcionoma dojke oboli od 400 do 500 žena.

Ona je istakla da je cilj ovog edukativnog predavanja da se pokrene priča o značaju preventivnih mjera.

Janjićeva je rekla da se preventivne mjere svode na želju pojedinačne osobe, odnosno osoba koja se javi ljekaru biće i podvrgnuta preventivnim pregledima, tako da se to odnosi na oportuni skrining, a ne na organizovani.

Uz poruku ženama da ne izbjegavaju preventivne preglede, Janjićeva je rekla da su mamografija i ultrazvuk dostupne metode i analize koje spašavaju život, te da je svaki rak, ako se otkrije na vrijeme, izlječiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana