Zvjerski presudili djeci i starcima u Jabuci kod Foče

R. Đ.
Zvjerski presudili djeci i starcima u Jabuci kod Foče

Foča - Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na fočanskom gradskom groblju Božovac juče su obilježene 23 godine od smrti 43 srpska civila iz sela Jabuka kod Foče koje su ubili pripadnici Armije RBiH.

U zoru 23. jula 1992. godine muslimanska vojska iz Goražda napala je stanovnike 11 srpskih sela na području mjesne zajednice Jabuka. Zvjerski su poubijali civile i popalili njihove kuće. Najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji Novo Elez, a najstarija devedesetogodišnja Milka Kovač. Sva srpska sela su razorena, a tada je minirana i do temelja uništena i pravoslavna crkva Svetog Preobraženja. Porodice ubijenih Jabučana više od dvije decenije traže pravdu, a rijetki preživjeli prisjećaju se stravičnih prizora.

- Ljudi su ubijani na kućnim pragovima, milosti nije bilo ni prema djeci ni prema starcima. Godinama se pitam, zašto? Samo zato što su Srbi. Sve je gorjelo, uništavano je sve što je bilo srpsko - priča preživjeli Jabučanin Ljubiša Simović.

Za zločine još niko nije odgovarao i pored brojnih saslušanja svedoka i dokaza. Jabuka je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma pripala FBiH, pa su preostali mještani svoje mrtve sa mjesnog groblja prenijeli na gradsko groblje u Foči.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana