"Zubačka Ubla 2023": Sjećanje na zajedničku istoriju Trebinja, Herceg Novog i Nikšića

Srna
"Zubačka Ubla 2023": Sjećanje na zajedničku istoriju Trebinja, Herceg Novog i Nikšića

TREBINjE - Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednici opština Nikšić i Herceg Novi Marko Kovačević i Stevan Katić položili su danas cvijeće kod spomenika vojvodi Luki Vukaloviću u mjestu Zubačka Ubla kod Trebinja, a služen je i pomen ustanicima u Crkvi despota Stefana, u okviru narodnog sabora "Zubačka Ubla 2023".

Ćurić je novinarima rekao da je veoma važno podsjetiti se predaka i vremena u kojima su živjeli, navodeći da su tada bili zajedno, te istakao da su Trebinje, Nikšić i Herceg Novi bili i ostali jedno.

"Danas se na Zubačkim Ublima okupio veliki broj saradnika iz opštine Nikšić i Herceg Novi i Trebinja, što je prilika da se proširi bratimljenje na kulturu i sport, te da saradnje između Trebinja, Nikšića i Herceg Novog bude još čvršća", rekao je Ćurić.

Predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić rekao je novinarima da je nastavljena dobra tradicija sjećanja na zajedničku istoriju, vojvodu Luku Vukalovića, hercegovačkog ustanka.

"Siguran sam da će i buduća pokoljenja pratiti sve ove događaje, da ih neće zaboraviti, jer nas ovo vezuje i kao braću, komšije i prijatelje, zajednički događaj i sabor", rekao je Katić i dodao da će se narednih dana ozvaničiti bratimljenje između Trebinja i Herceg Novog.

On je dodao da saradnja postoji na mnogim međunarodnim projektima, te da će se ona nastaviti i ići uzlaznom putanjom.

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je novinarima da je ovaj skup lijepa prilika za podsjećanje na slobodarsku tradiciju i ustanke koji su podizani u ovom mjestu.

"Postoji velika obaveza Nikšićana da se ovoga sjećamo, da budemo zajedno i sarađujemo u budućnosti, skoro smo se pobratimili na Vučjem dolu, simbolično, sjećajući se kako su se naši preci borili za slobodu i da iz tog sjećanja, iz njihovog primjera i mi gradimo bolju i svjetliju budućnost", rekao je Kovačević.

On je dodao da ima prostora za unapređenje saradnje između Nikšića i Trebinja, navodeći da se već krenulo u aplikaciju projekata prekogranične saradnje iz fondova Evropske unije.

U okviru programa, danas su održana sportska takmičenja za djecu, odnosno kros i sportsko penjanje na vještačkoj stijeni, zbog kiše kulturno-umjetnički program nije održan, a druženje je nastavljeno u Planinarskom domu "Ubla".

Saboru na Zubačkim Ublima prisustvovalo je rukovodstvo Grada Trebinja, kao i opština Nikšić i Herceg Novi, generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović i druge zvanice iz javnog života.

Manifestaciju "Zubačka Ubla" organizovao je grad Trebinje i gradska Turistička organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana