Znakovi na Romaniji rijetko osvanu

Anita Janković
Znakovi na Romaniji rijetko osvanu

Banjaluka - Putari u Republici Srpskoj godinama muku muče sa nesavjesnim građanima koji kradu ili uništavaju saobraćajnu signalizaciju, čime se osim materijalne štete ozbiljno ugrožava i bezbjednost učesnika u saobraćaju.

U preduzeću "Putevi RS" kažu da godišnje bude pokradeno ili uništeno oko 500 znakova na magistralnim i regionalnim putevima.

- Šteta koja se time pričini iznosi oko 125.000 KM - rekao je v.d. direktora "Puteva RS" Nenad Nešić.

Intenzitet krađe saobraćajne signalizacije varira od regije do regije, a najizražajniji je na magistralnom putu M19, na dijelu koji prolazi romanijskom visoravni.

- Novopostavljeni saobraćajni znakovi na putevima na Romaniji se ne mogu održati ni nekoliko dana, a osim znakova na meti lopova su i zaštitne odbojne ograde, zaštitne mreže, smjerokazni stubići - kaže Nešić.

Direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić kaže da je problem krađe znakova prisutan i na autoputu, ali da policija otkrije većinu počinilaca. Objasnio je da osim znakova često budu ukradene zaštitne mreže, čelične odbojne ograde, ali i materijal na gradilištima tokom izgradnje puteva.

- Na svakom gradilištu su krađe neizbježne, pa tako i tokom gradnje autoputeva. Takvo iskustvo smo imali i na autoputu Banjaluka - Gradiška - rekao je Topić.

Stručnjaci kažu da je nedostatak saobraćajne signalizacije u nekim slučajevima poguban za vozače i pješake.

- Na dionici od Vlasenice do Sokoca gotovo da nema nijednog saobraćajnog znaka, iako na tom pravcu ima mnogo krivina i generalno je put nezgodan, pa se vozači koji prvi put prolaze tom dionicom suočavaju sa ozbiljnim problemima - kaže direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović.

Pojasnio je da je kao vještak na predmetu ukradenih znakova na dionici Zvornik - Ceparde došao do zaključka da je krađa saobraćajne signalizacije na pomenutoj dionici uticala na povećanje broja saobraćajnih nesreća.

- Radio sam analizu o saobraćajnim nesrećama prije i poslije krađe znakova i pokazalo se da je znatno povećan broj saobraćajki nakon uklanjanja signalizacije - rekao je Radović.

Saobraćajke koštaju

Nenad Nešić kaže da saobraćajne nesreće osim socijalnog, imaju i ekonomski karakter, jer s jedne strane predstavljaju ličnu i porodičnu tragediju, a s druge strane su ogroman trošak državi.

- Analize su pokazale da troškovi zbog saobraćajnih nesreća, uzimajući u obzir štetu na imovini, administrativne i troškove liječenja na godišnjem nivou iznose oko 200 miliona KM - rekao je Nešić.

******

*Saobraćajni znakovi se uglavnom prave od aluminijuma, koji je tražena sekundarna sirovina

*Kilogram aluminijuma je oko 1.70 KM

*Manji saobraćajni znakovi, poput znaka "stop" teže do četiri kilograma

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana