"Zmajevi izviđači" pjevaju i recituju "hrabrim srcima"

Srna
"Zmajevi izviđači" pjevaju i recituju "hrabrim srcima"

FOČA- Izviđači vrtića "Čika Jova Zmaj" iz Foče dobili su poziv predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović da učestvuju u dobrotvornoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima".

Direktor ove ustanove Slađana Vladičić rekla je da su privilegovani i počastvovani pozivom predsjednika Srpske Željke Cvijanović da budu njeni partneri.

"Kada je stigao poziv, bilo nam je mnogo drago. Naši mališani su već nekoliko puta učestvovali u humanitarnim akcijama u kojima su pomagali drugarima i vršnjacima, kao i u humanitarnoj akciji prikupljanja novogodišnjih paketića za djecu sa Kosova i Metohije", dodala je Vladičićeva.

Ovogodišnja namjena akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" jeste prikupljanje sredstava za nabavku vozila za udruženja djece sa intelektualnim teškoćama u Srpskoj, a "Zmajevim izviđačima" ukazana je čast da se gledaocima RTRS-a predstave svojom izviđačkom himnom.

Vladičićeva je istakla da im je želja da daju svoj doprinos i da prenesu toplinu, ljubav i pažnju onima kojima je pomoć potrebna.

"Iako su mali, oni veoma dobro znaju šta znači podrška i koliko znači pomoći drugima", navela je Vladičićeva.

Direktor fočanskog vrtića napominje da su djeca sa teškoćama u razvoju uključena u redovni program ove ustanove.

"Osim redovnog programa, tu je i resursna soba u kojoj radimo sa mališanima na dodatnom podsticanju da se njihove razvojne mogućnosti razviju do onog maksimuma koliko je to moguće", pojasnila je Vladičićeva.

Vaspitačica Sanja Prodanović rekla je da praksa "Zmajevi izviđači", kojom pokušavaju da vrate djecu prirodi i prirodu djeci, postoji već pet godina.

"Sve aktivnosti su osmišljene uglavnom kroz izlete, kampovanja, druženja, čime djeca usvajaju višestruko korisna znanja, koja su, iako su to izviđačke aktivnosti, potrebna u svakodnevnom životu", navela je Prodanovićeva.

Dvodnevni izleti u selu Vrbnica na padinama Zelengore, trodnevni izleti u izviđačkom kampu u Trebinju, zimovanja i ljetovanja prilike su da djecu nauče koliko je važno boraviti u prirodi.

"Naučili su dosta toga, od svakodnevnih aktivnosti poput vezanja pertli, kroz aktivnost čvorologiju do postavljanja šatora, šta je to potrebno za preživljavanje u prirodi, uče pjesmice, igraju se, druže i što je najbitnije uživaju u svemu. Foča ima rijetko lijepu prirodu i smatramo da je veoma bitno kod djece razviti svijest o boravku u prirodi i njenom očuvanju", istakla je Prodanovićeva.

Ona je dodala da ih je poziv predsjednika Srpske Željke Cvijanović pozitivno iznenadio i obradovao.

"Gledaoci će moći da čuju našu čuvenu himnu Zmajevih izviđača, recitacije, pjesme. Pripremićemo sve što se od nas očekuje", rekla je Prodanovićeva.

Iz Dječijeg vrtića "Čika Jova Zmaj" pozvali su sve ljude dobre volje da pozivom na dobrotvorni broj 1411 pomognu nabavku vozila za udruženja djece sa intelektualnim teškoćama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana