"Zlatno kolce" okupilo mlade folkloraše iz Srpske i Srbije

Srna
"Zlatno kolce" okupilo mlade folkloraše iz Srpske i Srbije

PRIJEDOR - Peta smotra dječijeg folklornog stvaralaštva Republike Srpske "Zlatno kolce" održana je večeras u Pozorištu Prijedor, a učestvovalo je oko 400 članova kulturno-umjetničkih društava iz Srbije i Srpske.

Organizatori festivala su Savez amaterskih kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske (SAKUD) i Srpsko-kulturno umjetničko društvo (SKUD) "Dr Mladen Stojanović" Prijedor.

Predsjednik SAKUD-a Momčilo Vesović rekao je da je festival okupio ansamble iz cijele Republike Srpske.

-Mi smo svojevremeno prije dva mjeseca napravili javni konkurs na koji su se prijavljivali ansambli. Imali smo stručni kolegijum koji je odredio ko će da nastupa i večeras smo imali prilike da vidimo osam ansambala iz Republike Srpske, kao i goste iz Srpskog kulturnog centra “Stefan Nemanja” iz Kraljeva - istakao je Vesović.

Sekretar SKUD-a "Dr Mladen Stojanović" Prijedor Nebojša Aleksić rekao je da je ovaj festival veoma značajan za grad, posebno sa aspekta popularizacije folklora među mladima.

-Ovaj festival je od velikog značaja i zato što su ova djeca došla i obišla grad i njegove znamenitosti. Ovdje će upoznati svoje drugare, a sa druge strane popularizacija je folklora - dodao je Aleksić.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović rekla je da je grad Prijedor bio jedan od pokrovitelja ovog festivala.

-Naši najmlađi, omladina i djeca čuvaju našu tradiciju, doprinose očuvanju identiteta i našeg nematerijalnog kulturnog nasljeđa, što je bitno za naš grad, ali i Republiku Srpsku - istakla je Kasalovićeva.

Osim grada Prijedora, pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a podržale su ga i kompanije "Arselor Mital" i "Mira".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana