Život u molitvi Georgiju Tubonjiću draži od Kanade

Radmila Đević
Život u molitvi Georgiju Tubonjiću draži od Kanade

Foča - Da bi sticao znanja o bogoslovlju, ali i o drugim naukama i duhovno se usavršavao Georgije Tubonjić je odlučio da iz daleke Kanade dođe u RS i upiše se na Bogosloviju Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči.

Mladi bogoslov, koji pohađa peti, završni razred Bogoslovije, kaže da je ispunio svoju želju da se upiše u ovu školu. Dodaje da je zahvaljujući Bogosloviji usavršio znanja i iskustva, stekao prijatelje i, što je najvažnije, učio da bude čovjek prema čovjeku.

- Inače živim u gradu Kičneru, blizu Toronta i kada sam završio osnovnu školu, želio sam da nastavim školovanje na bogosloviji. Odlučio sam da to bude Foča i, eto, za četiri godine vezao sam se za i ovaj kraj, ali i za ljude i školske drugove koje sam upoznao - rekao je Tubonjić.

Gotovo svako ferije provodi u Kanadi, a često posjećuje i Banjaluku, odakle su njegovi roditelji.

- Nekako sam se saživio sa ovim prostorom. Bogoslovija je škola internatskog tipa, svi smo kao braća, iako dolazimo iz različitih krajeva - priča Tubonjić.

Znanje, iskustvo, ali i uspomene koje stiče u fočanskoj Bogosloviji Tubonjiću su nadogradnja za dalje usavršavanje. Duhovni rast kroz molitvu, koju mu omogućuje ova škola, predstavlja privilegiju u odnosu na druge škole.

- Planiram da budem sveštenoslužitelj, da nastavim Bogoslovski fakultet u Libertvilu, u Čikagu. Biće mi neobično da napustim Foču i ove ljude, a naročito društvo koje sam upoznao. U svakom slučaju, sa znanjem koje se ovdje stiče mogu uzdignute glave u bijeli svijet - kaže Tubonjić.

Osim iz Kanade, u fočansku Bogosloviju dolaze đaci iz svih krajeva RS, BiH, Srbije i Crne Gore. Trenutno ima 87 đaka, koji se uvijek i svuda, u internatu i izvan njega, vladaju primjereno. Jedan od njih je i Tomo Majstorović iz Čačka.

- Imamo odlične uslove za školovanje i boravak u internatu. Upoznajemo kolege iz drugih krajeva, različite mentalitete, spoznajemo ljude, odrastamo i sazrijevamo kao ličnosti - kaže ovaj mladi bogoslov.

Rektor

Osnivanje Bogoslovije u Sarajevu davne 1882. godine mnogi istoričari smatraju začećem visokoškolskog obrazovanja u BiH. Prema riječima rektora, arhimandrita Lazara Lazarevića, Bogoslovija u Foči od 2000. nosi ime Svetog Petra Dabrobosanskog, a do sada je iškolovala 16 generacija.

- Sa 2016. počinjemo da obilježavamo 20. godišnjicu, jer je škola prije dvije decenije ovdje počela sa radom, u okviru Duhovne akademije - rekao je Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana