Živko Janković pobjednik Somovijade

Srna
Živko Janković pobjednik Somovijade

Mali Zvornik - Živko Janković iz Loznice sa ulovljena tri soma ukupne težine 8.480 gram poena, pobjednik je 20. "Somovijade 2017", koja je u dvodnevnom takmičenju tokom ovog vikenda održana na Drinskom jezeru u Malom Zvorniku.

Drugoplasirani je Nenad Vučetić iz Malog Zvornika koji je ulovio dva soma ukupne težine 6.400 gram poena, dok je treće plasirani Mihomil Herić, čiji je ulov težak 4.294 gram poena.

Ukupno je ulovljeno 15 somova, koji su nakom registrovanja u zapisnik, mjerenja i fotrografisanja vraćeni u vodu Drinskog jezera, kako je predviđeno propozicijama takmičenja.

Za dvodnevno takmičenje na soma bilo je prijavljeno oko 100 ribolovaca iz Srbije, Republike Srpske i zemalja iz okruženja.

U toku proteklih 20 godina takmičenja, najveći i najtežu ulov na Drinskom jezeru zabilježen je 2015. godine, kada je Nebojša Novaković iz Malog Zvornika upecao soma teškog 13,7 kilograma i dugačkog 122 cantimetra.

Novaković je, povodom 20. "Somovijade" nagrađen posebnom nagradom za najbolji ulov u protekle dvije decenije.

Površina takmičarske staze na Drinskom jezeru iznosi oko šest kvadratnih kilometara, od Budišića do Sakara, dok se ribolov "varalicom" i "bućkom" obavlja iz čamaca, koje obezbeđuje organizator ili učesnici samostalno.

Ovogodišnja "Somovijada" održana je pod nazivom "Drina je smisao života 2017".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana