Žitomislić obnovio srpsko biće i postojanje

Srna
Žitomislić obnovio srpsko biće i postojanje

Mostar - Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izjavio je juče da su Žitomislići i okolna sela zaživjeli i da se ispostavilo da je bila ispravna odluka prije 12 godina da od porušenih srpskih svetinja prvi bude obnovljen manastir Žitomislić.

Povodom 10 godina od obnove manastira Žitomislić juče su u ovom hramu svetu liturgiju služili vladika Grigorije, njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije, a održana je i svečana akademija.

Vladika Grigorije rekao je da je obnova manastira Žitomislić jedan od najznačajnijih događaja u njegovom životu.

- Obnavljajući ovaj manastir, obnavljao sam sebe, svi zajedno smo obnavljali naše biće i naše postojanje - rekao je iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović. Među onima koji pomažu obnovu porušenih srpskih hramova u dolini Neretve je slavni srpski košarkaš Dejan Bodiroga, koji kaže da je obnova manastira Žitomislić velika stvar za sve Srbe.

- Prelepo je videti sve ove ljude i meni je velika čast što mogu biti ovde danas - rekao je Bodiroga. Osim velikog broja vjernika, među zvanicama su bili predstavnici Katoličke crkve, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i načelnici istočnohercegovačkih opština, te predstavnici vlasti iz Hercegovačko-neretvanskog kantona i Narodne skupštine RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana