Zima odnosi živote, snijeg okovao ulice

Anita Janković
Zima odnosi živote, snijeg okovao ulice

Banjaluka - Snježni nanosi, koji su zasuli nekoliko opština i gradova u Srpskoj, odnijeli su još jedan život, šezdesetčetvorogodišnjeg M. T. iz Novog Grada, koji je preminuo od posljedica smrzavanja.

Tijelo ovog nesrećnog čovjeka u snijegu su pronašle komšije iz sela Matavezi, koje su navele da je prije tragičnog slučaja M. T. boravio u komšiluku, nakon čega je krenuo kući. Ova zima je nedavno uzela danak i u Istočnom Drvaru, gdje je u snijegu preminula starica Jovanka Stevandić, dok je u Gradišci podlegao L. J.

Nove snježne padavine, koje su zahvatile veći dio RS u noći između srijede i četvrtka, dodatno su pogoršale stanje jer ni stari snijeg još nije očišćen sa saobraćajnica i trotoara. I dalje se vozi po zavijanom kolovozu, a pješaci su primorani da se kreću ulicom jer su trotoari prekriveni snijegom. 

Posebno je otežano kretanje u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima Srpske, gdje je na kolovozu oko pet centimetara snijega i poledice. Najviše snijega palo je na području Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Mrkonjić Grada, Teslića, Šipova i Kneževa, gdje se saobraćaj odvija otežano.

Novih 13 centimetara snijega, koji je pao uoči Božića, ostavilo je bez struje dio opštine Novi Grad. Električne energije noć uoči Božića nije bilo ni u nekoliko gradiških prigradskih naselja. Mještani ove opštine posebno su kivni na gradske vlasti i čistoću jer su saobraćajnice i nekoliko dana nakon padavina neočišćene.

- Kroz granični prelaz svakodnevno prođe mnogo vozila i sramota je da ulice budu ovako zavijane. Rizik je sjesti za volan jer je na kolovozu nekoliko centimetara snijega i leda koji zanose auto - precizira mještanka Gradiške Suzana Ilić. 

Ni Dobojlije nisu krile nezadovoljstvo zbog neočišćenih ulica, a u preduzeću "Josipović", koje je zaduženo za održavanje puteva, kažu da problem predstavljaju trotoari, koje su građani zatrpali snijegom.

- Imamo problem i sa nepropisno parkiranim vozilima, zbog kojih mehanizacija ne može adekvatno pristupiti uklanjanju snijega - rekli su u ovom preduzeću. 

Saobraćaj je otežan i na području opštine Brod, čiji stanovnici negoduju zbog snježne blokade.

- Shvatam da je praznik i da se slavi, ali ima ljudi koji rade i u vrijeme praznika, pa moraju nekako doći do posla. Zar nijedna grtalica u Brodu ne može stalno da radi. Šta ako neko treba u Hitnu pomoć, šta je sa trudnicama koje moraju na porod - pita se Brčanka Irmela Mašić. +++

Vrijeme

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, narednih dana će doći do porasta temperature, a padaće i kiša u Hercegovini, te u zapadnim dijelovima zemlje.

- Duvaće umjeren jugo, a biće i česte magle, pogotovo na istoku i sjeveru Srpske. Jutarnje temperature od minus pet do šest stepeni Celzijusa na jugu zemlje, dok će dnevne temperature biti od dva do deset stepeni, na jugu zemlje do 13 -  rečeno je u Hidrometeorološkom zavodu.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana