Žetva na pragu, cijena ni na vidiku

Anita Janković-Rečević
Žetva na pragu, cijena ni na vidiku

Banjaluka - Žetva pšenice i ječma u Republici Srpskoj trebalo bi da počne za dvadesetak dana, a poljoprivrednici su na mukama jer mlinari i prerađivači hljebnog žita još nisu predložili otkupne cijene.

Ratari tvrde da više od 80 odsto njih nema mogućnost da skladišti rod nakon žetve, zbog čega je neophodno da cijena bude poznata prije nego što kombajni uđu u njive.

Poljoprivrednik iz Semberije Ljubo Maletić, koji pod pšenicom ima zasijano oko pet hektara, kaže da ga muči to što ne zna po kojoj cijeni će prodati žitarice.

- Još nismo imali sastanak na kojem bismo usaglasili cijenu sa otkupljivačima i mlinarima. Ispostavilo se ranijih godina da su ovi sastanci mahom bili jalovi, jer su mlinari radili kako su htjeli, pa je moguće da ove godine tog sastančenja ni ne bude - priča Maletić i dodaje da bi ratari bili zadovoljni sa 35 feninga po kilogramu, dok je lani cijena bila 32-33 feninga. 

Predsjednik udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS Vladimir Usorac pribojava se da cijena pšenice neće biti poznata ni mjesec nakon žetve. Kaže da u RS gotovo da ne postoji saradnja otkupljivača i ratara, jer je mlinarima isplativije da uvoze pšenicu iz susjednih zemalja.

- S mlinskom industrijom ne postižemo dogovore jer oni nisu zainteresovani da se uključe u tok proizvodnje i u prvi plan guraju samo kvalitet, a kad dođe sjetva ne zanimaju se za kvalitet sjemena od kojeg najviše zavisi rod - priča Usorac.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković navodi da je tržište liberalno, a pšenica berzanska roba, zbog čega je cijena prepuštena tržišnim prilikama.

- Ratari očekuju cijenu iznad 34 feninga po kilogramu, plus pet feninga premija, jer s obzirom na velika ulaganja ove godine, to bi bilo optimalno - kaže on i dodaje da je pšenica u odličnom stanju te da se očekuju solidni prinosi.

Predsjednik udruženja mlinara RS Zoran Kos kaže da nagovještaja u vezi sa otkupnom cijenom još nema u zemljama okruženja, zbog čega ni oni ne izlaze sa prijedlozima.

- Koje budu tržišne cijene u okolnim zemljama,  tako će biti i kod nas - kazao je Kos.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da cijena pšenice zavisi od tržišta, te da se ne može unaprijed prognozirati i dogovarati. Dodali su da se očekuju prinosi iznad višegodišnjeg prosjeka.

- Na parcelama gdje su izvršene pune agrotehničke mjere prinosi će biti preko šest tona po hektaru, ali s obzirom na to da mnogo ratara ne provodi punu agrotehniku, prinosi bi u prosjeku mogli biti od četiri do šest tona po hektaru - naveli su u Ministarstvu.

Semberija

Predsjednik Udruženja Sela Semberije Boško Radić ističe da bi otkupna cijena pšenice ove godine trebalo da bude nešto veća u odnosu na lanjsku, jer će rod na području Bijeljine podbaciti u prosjeku za oko 20 odsto u odnosu na ljeto 2016. godine.

- Prošla godina je bila rekordna sa izuzetno visokim prinosima, ali ove godine očekujemo četiri do pet tona po hektaru, jer ima oboljele pšenice - kaže Radić.

Subvencije za proizvođače pšenice

200 KM po hektaru zasijane žitarice

0,05 KM po kilogramu prodate pšenice

- regresirani dizel

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana