Zet i punica srušili većinu u Čelincu

Vedrana Kulaga
Zet i punica srušili većinu u Čelincu

Čelinac - Nova većina formirana je u Skupštini opštine Čelinac, čime je načelnik Momčilo Zeljković ostao bez podrške parlamenta i na pomolu je pokretanje procedure za njegov opoziv.

Čelinac je time dospio na sve dužu listu opština u Srpskoj u kojima je došlo do promjene skupštinske većine, a zajednička karakteristika za sve do sada bile su višemjesečne političke turbulencije i potpuna blokada vlasti.

Skupštinsku većinu preuzeli su SDS, PDP, NDP, SRS RS, jedan samostalni odbornik i dojučerašnji član DNS-a Dragan Vuković. Ključni je bio prelazak Vukovića u suprotni tabor, čime su SNSD, DNS i SP izgubili nadmoć u parlamentu.

Poslije promjene odnosa snaga čelinačka skupština je dobila i novog predsjednika. Na to mjesto je došao Ilija Vujičić, bivši član SNSD-a, a sada samostalni odbornik i funkcioner Partije ujedinjenih penzionera. On je zamijenio Vidosava Kičića iz SNSD-a koji je do srijede bio na toj poziciji.

Šef Kluba odbornika DNS-a Zoran Spasojević kaže da promjena skupštinske većine i posljednja dešavanja u odborničkim klupama ne mogu i neće donijeti ništa dobro ni opštini, ni građanima.

- Vukovićev prelazak u suprotni tabor najbolje oslikava stara narodna izreka da je čovjek odande odakle mu je žena.

Vukovićeva punica Karanfilka Mrđa je predsjednik Opštinskog odbora i odbornik PDP-a i jasno je odakle vjetar duva - rekao je Spasojević.

Istakao je da je sada u skupštinskoj većini 12 interesa.

- Željeli su da sruše većinu po svaku cijenu, a ne vidim da će nešto u budućnosti promijeniti ili uraditi bolje. Novi predsjednik Skupštine nam je demonstrirao silu i bahato ponašanje i za njega ne važe ni Poslovnik o radu Skupštine, ni zakoni, ništa živo - rekao je Spasojević.

Vuković nije htio da komentariše dešavanja u Skupštini opštine.

- Na poslu sam, imam obaveza u ambulanti - kazao je Vuković.

Prvi čovjek SDS-a u čelinačkom parlamentu Goran Tubak kaže da će sada stvari polako doći na svoje i krenuti nabolje.

- Nećemo stati na ovome. Idemo u temeljne promjene, a u idućim danima slijedi i zahtjev za opoziv načelnika. Većina je do sada bila raštimana, a sada preokrećemo stvari kako bi svima bilo bolje - rekao je Tubak i podsjetio da je i lani skoro u isto vrijeme predložio inicijativu za opoziv načelnika, ali da nije dobio podršku.

On vjeruje da je prelazak Vukovića u njihove redove stvar nezadovoljstva, a ne samo lična stvar.

- Istina je da mu je Mrđa punica, ali Vuković je već dugo vrijeme bio nezadovoljan u taboru kojem je pripadao i to je prevagnulo - istakao je Tubak.

Spasojević kaže da će inicijativa za opoziv načelnika opštine dodatno komplikovati situaciju.

- Ako tako bude, to će unazaditi ionako slabo razvijenu i siromašnu opštinu. Bez obzira na sve, SNSD, DNS i SP i dalje nastavljaju zajedno i djelovaćemo kao opozicija - rekao je Spasojević.

Zeljković kaže da će nastaviti da redovno obavlja svoj posao i da ga ne brinu prijetnje opozivom.

- Spreman sam na provjeru kod naroda. Ne plašim se da izađem pred sugrađane. Očigledno je da je glavni cilj stranaka koje čine novu većinu slabljenje SNSD-a i odnosa sa našim partnerima DNS-i SP-om, ali poručujem im da od toga nema ništa - rekao je Zeljković.

Smijenjeni šef parlamenta Kičić je ocijenio da je na scenu stigla inat koalicija.

- To su pokazali prekinuvši sjednicu da bi otišli proslaviti formiranje nove većine. Time su pokazali šta su im prioriteti - kazao je Kičić i izrazio sumnju da će nova većina biti dugog vijeka.

Sjednica skupštinskog kolegijuma trebalo bi da bude održana danas, a nastavak sjednice iduće sedmice.

Vujičić

Iliju Vujičića javnost je zapamtila iz vremena kada je bio direktor Javne ustanove Dom penzionera u Banjaluci. U isto vrijeme bio je i vlasnik pogrebnog preduzeća "Flor" iz Čelinca, čime se našao u sukobu interesa, jer je Dom penzionera imao ugovor sa "Florom" o vršenju usluga počevši od sahrane do podizanja nadgrobnih spomenika. Dom penzionera je ostavio u velikim gubicima.

"Flor" je poslovao sa institucijama vlasti i javnim preduzećima i u vrijeme dok je Vujičić bio poslanik u Narodnoj skupštini od 2007. do avgusta 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana