Zeljković: Invalidi rada su na margini društva

Srna
Foto: Srna

ZVORNIK- Savez invalida rada Republike Srpske danas je u Zvorniku na izvještajno-radnoj skupštini razmatrao društveni položaj invalida rada i planove za naredni period.

Predsjednik Saveza invalida rada Republike Srpske Jovan Zeljković rekao je da su invalidi rada po svom društvenom položaju na marginama društva, odnosno da su na neki način po strani društvenih dešavanja.

"Nastojimo da svoja prava ostvarimo kao i sva druga udruženja, a to je da i invalidi rada dobiju invalidnine prema kategoriji radne sposobnosti, a ne da nas sve zajedno stavljaju u kategoriju da smo radnici sa preostalom sposobnošću", rekao je Zeljković novinarima.

On je dodao da je i invalidima rada potrebna procjena radne sposobnosti na 10, 20, 50 ili više odsto, zavisno od stvarnog invalidno-zdravstvenog stanja.

Podsjećajući da od Vlade Republike Srpske, odnosno resornog ministarstva, Savez invalida ima 20.000 KM iz budžeta na godišnjem nivou, Zeljković je ocijenio da ta sredstav nisu divoljna za funkcionisanje ovog saveza koji ima oko 60.000 članova invalida rada, kao da iz tih sredstava ne mogu pomagati ni udruženja koja se nalaze u sastavu Saveza.

Predsjednik Udruženja invalida rada Zvornik Radenko Josipović rekao je da su zvornički invalidi rada u veoma lošem socijalnom i zdravstvenom stanju, dodavši da većina invalida penzije troši na kupovinu lijekova.

On je rekao da u Zvorniku ima oko hiljadu invalida rada, ali da je u Udruženje učlanjeno samo stotinu invalida rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana