Željko Pržulj o svom romanu Vladika, slava Mu i milost: Svjedočanstvo o borbi srpskog naroda

Ž. D.
Željko Pržulj o svom romanu Vladika, slava Mu i milost: Svjedočanstvo o borbi srpskog naroda

Istočno Sarajevo - U Hercegovini, Crnoj Gori i Podrinju nema kuće koja pored ikone krsne slave nema ikonu i svetog Vasilija Ostroškog.

Njega poštuju i muslimani, a  nevjernici, kada ih stisne kakva nevolja, sjete se ovog svetitelja. Međutim, o njegovom zemaljskom životu ne znam da postoji neka knjiga. Zato je roman o svetom Vasiliju za mene bio veliki izazov, ali i strepnja.

Ovo je o nastajanju djela "Vladika, slava Mu i milost" ispričao književnik Željko Pržulj iz Istočnog Sarajeva i dodao da je roman izašao iz štampe uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Roman je pisao na osnovu istorijskih činjenica, a obuhvata 17. vijek.

- To su bila teška vremena, totalne okupacije i ropstva, "danka u krvi", "prava prve bračne noći", ali i tad su postojali ljudi koji su se borili za slobodu i bilo je događaja veoma značajnih za Srbe - kazao je Pržulj, koji je građu za roman prikupljao iz crkvenih knjiga, ljetopisa, te usmenih predanja, ali i iz knjiga muslimanskih autora. 

Pržulj je dodao da je centralni lik romana sveti Vasilije Ostroški, ali ovo nije njegovo žitije već gotovo akcioni roman o događajima iz tog perioda. Istakao je da je hajduk Bajo Nikolić Pivljanin značajna ličnost srednjeg vijeka.

- Prvi je Srbin čiju su glavu, poslije njegove pogibije, Osmanlije odnijele sultanu u Carigrad i on je okačio na tvrđavu. Ono što je u duhovnom životu bio sveti Vasilije, u vojničkom je bio Bajo Pivljanin. Oni su prijatelji, saborci i čuvari srpskog naroda i vjere od neprijatelja koji kidišu sa svih strana - ispričao je Pržulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana