Željka Mitrović nije dobila posao u dobojskoj Tehničkoj školi: Prednost data nastavnicima bez referenci

Dijana Dujić
Željka Mitrović nije dobila posao u dobojskoj Tehničkoj školi: Prednost data nastavnicima bez referenci

Doboj - Inženjer mašinstva Željka Mitrović (31) iz Doboja tvrdi da su dva nastavnika praktične nastave u dobojskoj Tehničkoj školi nezakonito zaposleni, jer bi u suprotnom ona dobila to radno mjesto.

Mitrovićeva tvrdi da prilikom zapošljavanja nije ispoštovan Pravilnik o proceduri i kriterijumima prijema u radni odnos, zbog čega će pravdu potražiti na sudu. Ona je kazala da se prijavila na konkurs koji je škola raspisala 24. avgusta 2016. tražeći četiri nastavnika praktične nastave sa iskustvom.

- Imam položen državni ispit za rad u nastavi, te četiri godine radnog iskustva stečenog u toj školi i na istom radnom mjestu za koje je konkurs raspisan - kazala je ona.

Mitrovićeva je u ovoj školi radila do 2014. godine, kada je proglašena tehnološkim viškom, otkada je na birou. Kada je čula da su školi potrebni nastavnici, odlučila je da se prijavi na konkurs jer je ispunjavala sve uslove. Međutim, od prijavljenih pet kandidata samo ona nije primljena.

- Među onima koji su dobili posao su i dvije osobe koje imaju odgovarajuću stručnu spremu, ali ne ispunjavaju uslove za rad u vaspitno-obrazovnom procesu, jer nemaju položen državni ispit za rad u nastavi - tvrdi Mitrovićeva.

Školski odbor je na njenu žalbu odgovorio da svi kandidati ispunjavaju uslove, te da će dalje postupiti po rješenju prosvjetnog inspektora. Nakon toga je uložila žalbu Republičkoj prosvjetnoj inspekciji.

- U Ministarstvu prosvjete RS su odgovorili da svi koji konkurišu sa radnim iskustvom, odnosno sa najmanje godinom rada u vaspitno-obrazovnoj ustanovi, moraju imati i položen stručni ispit za rad u nastavi. Na osnovu toga inspekcija je donijela dopunsko rješenje od 31. decembra 2016. godine naloživši školi da ispravi nepravilnosti. Međutim, direktorica škole se oglušila o to, iako je imala rok od 30 dana da to učini - kazala je Mitrovićeva.

Direktorica Tehničke škole Svjetlana Maksić kazala je da su tražili radnika sa iskustvom, ne precizirajući da mora imati stručni ispit, jer je riječ o praktičnoj nastavi.

- Dvije djevojke koje smo primili imaju položen stručni ispit, iako ga nismo tražili, a dvije nemaju. One su radile u struci van škole i imaju više od godinu radnog staža - izjavila je Maksićeva.

Naglasila je da su postupili po rješenju Prosvjetne inspekcije. Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS juče nismo uspjeli da dobijemo odgovor u vezi sa ovim slučajem.

Dodatni bodovi

Željka Mitrović tvrdi da je na konkursu trebalo da dobije i dodatnih šest bodova na osnovu rješenja o tehnološkom višku. Svjetlana Maksić je kazala da je Mitrovićeva 2014. proglašena tehnološkim viškom, istakavši da bodovi po tom osnovu nisu bili predviđeni pravilnikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana