“Zelena” zima nije otjerala skijaše

Anita Janković-Rečević
“Zelena” zima nije otjerala skijaše

BANjALUKA - Uprkos nedostatku snježnih padavina i “zelenoj” zimi, ski-centri u RS i BiH i ove sezone obaraju rekorde posjećenosti, a turističke radnike posebno veseli rast prihoda i činjenica da su domaće planine sve češće na mapi ljubitelja zimskih sportova iz cijele Evrope.

U Olimpijskom centru (OC) “Jahorina” ovu zimsku sezonu ocjenjuju odličnom, naročito jer je, kako kažu, pokazala da uz dobru organizaciju i sistem osnježavanja mogu omogućiti funkcionisanje ski-centra čak i kada im vremenske prilike ne idu naruku. 

- Ove sezone smo ponovo prvi u regionu pustili skijalište u rad i od 4. decembra prošle godine u kontinuitetu se skija na Jahorini. Zahvaljujući novim investicijama, sistemu osnježavanja i dobroj organizaciji neki rekordi su već pomjereni, a ukoliko nas vremenske prilike posluže u narednom periodu očekujemo još bolje rezultate nego prethodne sezone, koja je bila najuspješnija u istoriji Jahorine - rekli su u OC “Jahorina”.

Dodali su da je od početka ove sezone ostvareno više od 950.000 vožnji, te da su prihodi od skijališta porasli za 40 odsto u odnosu na prethodnu sezonu. 

- Popunjenost je odlična i prema informacijama koje imamo, smještajni kapaciteti su gotovo do kraja sezone popunjeni 100 odsto. Najbrojniji su turisti iz naše zemlje te iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. Ove sezone bilježimo i povećan broj gostiju iz Austrije, Njemačke, Kine i Turske, a cilj je da planinu adekvatno predstavimo i na drugim tržištima jer je Jahorina sada ski-centar koji može odgovoriti i na potrebe najzahtjevnijih turista - kazali su u OC “Jahorina”.

Dobrom sezonom mogu se pohvaliti i na Bjelašnici.

PR menadžer preduzeća “ZOI84” Emina Hodžić kaže da su brojke u januaru više nego dobre te da su, za razliku od prošle sezone, prodali četiri puta više karata za noćno skijanje. 

- Nikada nije bilo manje snijega, a da se više skijalo. Uložili smo mnogo napora kako bismo osposobili staze i proizveli dovoljno vještačkog snijega da bi skijaši i borderi bili zadovoljni. Najbrojniji su domaći gosti kao i naši ljudi iz dijaspore koji stižu iz raznih zemalja, a kada su u pitanju ino-turisti, najviše je državljana Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Turske i Francuske - kazala je Hodžićeva.

Predsjednik Udruženja skijališta Srednjobosanskog kantona i direktor vertikalnog transporta na Vlašiću Goran Šarić ističe da im je popunjenost dosta dobra iako je ova sezona ipak nešto lošija nego prethodna.

- Kada oskudijevate sa snijegom ili kada ga imate na knap, to nije dovoljno za strastvene skijaše koji skijaju i noću i danju. U danima pred Novu godinu, tokom dočeka i u januaru smo imali zavidnu posjetu gostiju iz Hrvatske, a domaći turisti su sve to začinili, tako da Vlašić nije oskudijevao u posjetama i svi hoteli i pansioni su prošli mjesec bili puni - kazao je Šarić.

Dodao je da je februar tradicionalno rezervisan za skijaše iz Slovenije, te da je već sada popunjenost kapaciteta između 85 i 95 odsto. 

- Na planini ima oko 1.300 objekata koji pružaju smještaj turistima, odnosno oko 12.000 kreveta i ti smještajni kapaciteti su dovoljni, ali Vlašiću nedostaje hotelskog smještaja za one malo zahtjevnije goste i nadamo se da će u narednom periodu dosta toga biti urađeno o tom pitanju - naveo je Šarić.

Planovi

U OC “Jahorina” kažu da su pripremili mnogo zanimljivih događaja u ovom mjesecu kako bi turistima dali što više razloga za posjetu planini. 

- Osim nekoliko muzičkih koncerata i žurki, imaćemo stendap komediju sa Željkom Ninčićem i tradicionalnu, treću po redu humanitarnu trku čiji je osnovni cilj prikupljanje sredstava za oboljelu djecu. Trka je zakazana za 23. februar, na isti dan kada će gosti Jahorine uživati i u dnevnom koncertu muzičkog sastava “Regina”. Velikim koncertom poznatog muzičara Džibonija 7. marta Jahorina će zatvoriti krug uspješnih koncerata koji su je plasirali u sami centar zbivanja u cijelom regionu - naveli su u OC “Jahorina”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana