Zdravko Šubara, doajen streljaštva u Rogatici: Pred metama duže od pola vijeka

Sreten Mitrović
Zdravko Šubara, doajen streljaštva u Rogatici: Pred metama duže od pola vijeka

ROGATICA - Streljaštvo kao hobi velikog broja mladih i starih ima dugu tradiciju u Rogatici, a jedan od doajena ovog sporta je Zdravko Šubara, koji se sa vazdušnom puškom druži već duže od pola vijeka.

 

 

Pisana dokumenta govore da su se Rogatičani streljaštvom bavili i u vrijeme Kraljeve Jugoslavije, kao i poslije Drugog svjetskog rata, a zlatne godine za ovaj sport su, kako priča Šubara, bile one prije Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Početkom pedesetih godina prošlog vijeka organizovana je streljačka družina, da bi vremenom prerasla u klub pod imenom Rogatica sa većim brojem entuzijasta, među kojima je bio i moj otac Maksim, odnosno Makso, kako su ga svi zvali - kaže šezdesetjednogodišnji Šubara, koji je i predsjednik Streljačkog kluba Rogatica.

Ističe da se upravo zahvaljujući njegovom ocu, kome je streljaštvo bilo velika ljubav, kojoj je posvećivao svaki sat slobodnog vremena i on još kao dječak zaljubio u ovaj sport.

- Sa vazdušnom puškom počeo sam se družiti kada je ona bila veća od mene. I tako evo već više od 50 godina. Ne bih da se hvalim, ali moram reći da sam u tome imao zapaženih rezultata - kaže Šubara, koji je inače zaposlen u Domu zdravlja “Dr Zoran Mitrović”. Boje kluba i Rogatice uspješno je branio na mnogim takmičenjima, sa kojih je donosio različita priznanja.

- Omiljena takmičenja bile su mi nekadašnje međurepubličke, a sada međuopštinske omladinske sportske igre (MOSI), kao najveće amaterske sportske manifestacije koje se svake godine održavaju u drugoj opštini na tromeđi Srbije, BiH, odnosno Republike Srpske te Crne Gore. Na ovim igrama debitovao sam 1974. godine, kao jedan od najmlađih učesnika, posebno strijelaca, da bi lani bio jedan od najstarijih. Inače one su ljubav moje mladosti i na njima sam redovno učestvovao od te 1974. godine, osim tokom posljednjih ratnih dejstava u BiH - kazuje Šubara, koji je nakon posljednjeg rata bio jedan od inicijatora oživljavanja streljačkog kluba.

Kako kaže, iskoristio je višegodišnje iskustvo i licence trenera i sudije, koje je ranije stekao.

- Razlog što nismo postizali zapaženije rezultate, posebno na planu omasovljenja članstva, bio je nedostatak adekvatne streljane i pratećih prostorija. One koje smo koristili u bivšoj školi i improvizovane u okviru sportske dvorane bile su neuslovne, ali smo ipak pratili zbivanja u oblasti streljaštva i učestvovali na većini takmičenja koja su organizovana u regiji i na nivou Republike Srpske - priča Šubara i dodaje da je poseban problem i odlazak mladih, a u posljednje vrijeme i starijih, ljubitelja streljaštva u Rogatici. Zdravko i ostali strijelci nadaju se boljim danima. Zahvaljujući razumijevanju i podršci načelnika opštine Milorada Jagodića dobili su nove prostorije za rad kluba.

- I one se nalaze u okviru sportske dvorane, ali su znatno veće i funkcionalnije. Na raspolaganju nam je prostorija površine 70 kvadratnih metara, od koje smo sopstvenim trudom i novčanim sredstvima napravili streljanu sa četiri automatske mete i stvorili uslove za održavanje i najvećih takmičenja strijelaca - ponosno ističe Šubara.

 Članovi

Zdravko Šubara kaže da su već sa objavom da su dobili nove prostorije za vježbe i gađanja počeli da im se javljaju sugrađani zainteresovani za učlanjenje u klub.

- To je i naš osnovni cilj - kaže Šubara, kome u radu pomaže Braco Ostojić, takođe dugogodišnji strijelac, kome je povjereno da radi sa starim i novim članovima svih uzrasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana