Zdravko Đukić, srbački profesor u penziji sačuvao 3.500 zadataka za buduća pokoljenja

Dejan Jovičić
Zdravko Đukić, srbački profesor u penziji sačuvao 3.500 zadataka za buduća pokoljenja

SRBAC - Penzionisani profesor matematike Zdravko Đukić iz Srpca sačuvao je blizu 3.500 zadataka koje je davao svojim đacima u kontrolnim i pismenim radovima tokom četiri decenije rada u prosvjeti, a 516 njih ugradio je u svoj najnoviji priručnik za druge razrede srednjih škola.

Prije četiri godine obradio je više od 800 zadataka u priručniku za prve razrede, a najveći broj njih i ovog puta samostalno je sastavljao, dok je dio preuzeo iz najkvalitetnijih zbirki jugoslovenskih i ruskih autora.

Ono što ga je motivisalo da 40 godina radnog iskustva u srbačkom srednjoškolskom centru pretoči u stranice knjige je što u njegovim đačkim danima nije bilo dovoljno stručne literature iz ove oblasti i profesora koji su davali instrukcije iz matematike, tako da je oni manje talentovani nisu mogli savladati na pravi način.

- Želio sam da budućim generacijama olakšam usvajanje gradiva i svaki učenik koji bude pokazao bar malo interesovanja moći će to uz ovaj priručnik učiniti bez većih problema. Posebno sam srećan što će ga koristiti moji unuci koji tek treba da se upišu srednju školu - rekao je Zdravko.

Dodaje da je priprema priručnika bila veoma kompleksna, zbog čega je u nekim trenucima poželio da odustane od svega, ali je najviše zahvaljujući pomoći nekadašnjeg radnog kolege i recenzenta Viće Kovačevića uspio da izgura svoju zamisao do kraja.

Kovačević kaže da je bilo izazovno brojne jednačine, nejednačine i funkcije staviti među korice knjige, zbog čega su morali po nekoliko puta sve detaljno da pregledaju prije štampanja.

- Svako poglavlje ima uvodni dio sa teorijskim osnovama nakon čega slijede zadaci koji idu od jednostavnijih ka onim najsloženijim. Mladi nastavnici matematike imaće u priručniku dobru polaznu osnovu, a knjiga će i te kako biti korisna i nastavnicima sa više radnog iskustva. Mora se priznati da ima i dosta zadataka koji se mogu naći i na ispitima na fakultetima - rekao je Kovačević, koji je zajedno sa Đukićem nagrađen najvišim opštinskim priznanjima za svoj profesorski rad.

On naglašava da je u knjizi, između ostalog, obrađena tema “Logaritmovanje brojnih izraza” pomoću logaritamskih tablica, što je posebno interesantno sa aspekta istorije matematike.

- Pokazano je kako su izračunavani složeni brojni izrazi kada informacione tehnologije još nisu bile dostupne onima koji su se bavili ovom problematikom. Danas je sve to mnogo lakše jer se mnogi zadaci mogu pronaći na internetu, ali smatram da se učenjem iz jednog ovakvog priručnika kvalitetnije može shvatiti ova materija - kaže Kovačević.

Književnica Branka Sančanin iz Srpca priča da je Đukić bio i njen profesor i da se od njega moglo dosta naučiti, ne samo o matematici nego i o životu.

- Često se prisjetim situacija kada nam je davao dvojku ili trojku, čak i onda kada nijedno rješenje nije bilo tačno, jer nam je želio pokazati da je veoma važan pravilan i ispravan postupak koji ne mora uvijek završiti pravim rezultatom, a to nam u neku ruku govori i kako čovjek treba živjeti - rekla je Sančaninova.

Zdravko Đukić važi i za vrsnog šahistu i još se pamti njegov uspjeh iz 1969. godine kada je u Beogradu, kao student, na jednoj od 30 ploča savladao tada trećeg šahistu svijeta Viktora Korčnoja. Korčnoj je dobio 24 partije, pet je remizirao, a jedini poraz nanio mu je upravo srbački profesor, koji i danas čuva njegov potpis.

Knjiga za pet decenija braka

Profesorske zgode i nezgode Zdravka Đukića, đačke dane u srbačkoj Gimnaziji i doživljaje tokom studija u Beogradu, opisala je u knjizi “Iz dnevnika jednog profesora” njegova supruga Gordana, penzionisana profesorica srpskog jezika i predsjednica srbačke “Prosvjete”, sa kojom je zajedno dočekao penziju u srednjoj školi u Srpcu. Ova knjiga, koja je objavljena prije tri godine, posvećena je njihovoj pedesetogodišnjici braka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana