Zbornik o genocidu nad Srbima u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu

Srna
Foto: Srna

PALE - Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u saradnji sa Centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Vlade Republike Srpske i Udruženja istoričara Republike Srpske "Milorad Ekmečić", objavio je Zbornik dokumenata "Zločini genocida nad Srbima u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu".

Iz Filozofskog fakulteta Pale navode da je na 400 stranica Zbornika sabrano 140 arhivskih dokumenata koji nedvosmisleno svjedoče o tome kako su jedinice iz Nezavisne Države Hrvatske tokom Drugog svjetskog rata u srebreničkom srezu ubile 1.076 odraslih muškaraca, 546 žena, 210 staraca i 430 djece.

Od ukupnog broja žrtava srebreničkog sreza u Drugom svjetskom ratu, njih 3.281, pravoslavni Srbi su činili oko 68 odsto, što znači više od dvije trećine svih žrtava.

"Najviše njih ubijeno je iz vatrenog oružja - 1.129, obješeno devet, zaklano nožem 663, izmrcvareno raznim metodama mučenja 348, umrlo kasnije od posledica mučenja 95 i ubijeno u logorima 18", ističe se u saopštenju.

Zbornik je nastao kao rezultat istoimenog naučnog projekta koji su realizovali nastavnici i saradnici Katedre za istoriju i arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je sufinansiralo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana