Završena Svetosavska nedjelja

Srna
Završena Svetosavska nedjelja

ZVORNIK - Svetosavska nedjelja u Zvorniku, koja se tradicionalno održava, završena je balom na kome je gradonačelnik Zoran Stevanović ukazao da je njen cilj da se ukaže da se svakodnevno treba ponašati u dugu svetitelja Save.


Stevanović je istakao da im je želja da ovom tradicionalnom kulturnom, duhovnom i sportskom manifestacijom podstaknu dobro u ljudima, da se radi više i bolje, da vlada poštovanje, kao i da se na ovim prostorima gradi bolja budućnost.

"Dosta je ovom narodu i zemlji vrađanja unazad i stlanog sjećanja na neke teške i ružne periode koji su ostavili neizbrisive tragove na ovim prostorima", rekao je Stevanović.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Zvornik Rade Perić podsjetio da je ovo 28. Svetosavski bal, odnosno najstarija manifestacija ove vrste u Republici Srpskoj kojom se njeguje tradicija i običaji srpskog naroda.

Protojerej stavrofor Vidoje Lukić je blagoslovio je Svetosavski bal u ime Njegovog preosveštensta episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, te podsjetio da je Crkvena opština Zvornik u teška vremena 1992. godine počela zajedno sa "Prosvjetom" i tadašnjom opštinom da obilježava Svetog Savu.

Lukić je naveo da je kasnije donesena odluka da se obilježavanje sjećanja na Svetog Savu počne Svetosavskom nedjeljom, koja je ispunjena raznim kulturnim i duhovnim sadržajima.

Na "Svetosavskom balu", održanom sinoć, nastupili su Marija Šestić, koja je predstavljala BiH na Evrovziji 2007. godine, Prvo zvorničko pjevačko društvo "Izvornik" i zvornički Plesni studio "101" .

U okviru Svetosavskog bala izabran je najbolji plesni par, najelegantnija damska haljina i najelegantniji muškarac.

Svetosavska nedjelja počela je 22. januara, a tokom ove manifestacije održan je niz duhovnih, kulturnih, sportskih i drugih sadržaja kojima su promovisani kultura, obrazovanje, običaji i sve ostalo što oplemenjuje srpsku kulturu.

Organizatori Svetosavske nedjelje su zvornička "Prosvjeta", Srpska pravoslavna crkva i Dom omladine, a pokrovitelj je bila Gradska uprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana