Završena obnova eparhijskog doma u Doboju: Vladičanski dvor zasijao punim sjajem

Danijela Bajić
Završena obnova eparhijskog doma u Doboju: Vladičanski dvor zasijao punim sjajem

DOBOJ - Vladičanski dvor, jedno od najvrednijih arhitektonskih djela i simbol Doboja, zasijao je punim sjajem, a u tom obnovljenom eparhijskom domu, osim što će boraviti vladika, biće održavani i razni duhovno-kulturni događaji.

U obnovu eparhijskog doma, koji se nalazi u okviru spomen-hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju, a koji je kroz istoriju imao važan duhovni, kulturni i prosvetni značaj, Vlada Republike Srpske i grad Doboj uložili su 500.000 maraka.

O njegovom značaju najbolje govori dokumentarni film koji će sutra na Preobraženje Gospodnje - krsnu slavu grada Doboja, nakon osvećenja Vladičanskog dvora, premijerno biti prikazan. 

Prema riječima savjetnice gradonačelnika Doboja Lidije Žarić o Vladičanskom dvoru ostalo je malo pisanih tragova, jer su ljetopisi spaljeni u ratu. Kuća, koja je poklon Ane Marjanović, sazidana je kaže, 30-tih godina prošlog vijeka, a najveću zaslugu nosi prota Slavko Trninić, koji je bio sveštenik u Doboju u vrijeme Prvog svjetskog rata.

- Ono što svi znamo jeste da je prota Slavko Trninić najzaslužniji za izgradnju spomen-hrama u okviru kojeg je današnji Vladičanski dvor. Prota Trninić je imao slobodan ulaz od austrougarskih vlasti da uđe u logor kako bi pričestio zarobljenike. U logoru je za vrijeme Prvog svjetskog rata umrlo 12.000 ljudi, uglavnom žena i djece. To je ostavilo snažan utisak na protu i podstaklo ga da se bori za izgradnju dvora - priča Žarićeva.

Dodala je da je prota bio na čelu jednog amaterskog pozorišta koje je po Srbiji igralo predstave humanitarnog karaktera i svima su govorili “Platite ulaznicu koliko hoćete, ali sav prihod će otići za izgradnju spomen- hrama”.

Ova eparhijska kuća, istakla je Žarićeva, ima i dio mračne prošlosti, a odnosi se na 1945. godinu kada je Doboj oslobođen od partizana, nakon čega u toj kući počeo da radi prijeki sud. U podrumu kuće u momentima je bilo i po nekoliko stotina ljudi koji su bili optuženi da su četnici, neprijatelji države. Njima je bez ikakvog suda, presuđivano na obali rijeke Bosne, neposredno ispod te kuće.

Činjenica je da je crkva željela da tu kuću, kazala je Žarićeva, vrati pod svoje okrilje, jer su na neki način zajedno građene.

Arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić kaže da Vladičanski dvor umnogome olakšava rad Eparhije zvorničko-tuzlanske, jer episkop prilikom dolaska tu boravi.

- Nama sveštenicima svakako znači jer ne moramo za svaku sitnicu odlaziti kod episkopa nego možemo i tu da obavimo razgovor. Pored sastanaka, u Vladičanskom dvoru su i ranije održavani i drugi skupovi duhovnog karaktera – kazao je Nikolić.

O crkvi, kaže Nikolić, nema mnogo pisanih tragova, a onaj koji imaju pisan je prema sjećanju sveštenika prote Ljube Dučića.

 Protokol

Na Preobraženje Gospodnje - krsnu slavu grada Doboja, odnosno sutra, nakon svete arhijerejske liturgije u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, planirano je osvećenje Vladičanskog dvora, a događaju će prisustvovati srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Odmah nakon toga, planirana je projekcija filma o Vladičanskom dvoru, te osvećenje i lomljenje slavskog kolača. Potom je predviđen koncert Pjevačkog društva Bogoljublje u porti spomen-hrama Rođenje presvete Bogorodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana