Završen kulturni zbor "Stopama Luke Milovanova Georgijevića"

Srna
Foto: Srna

SREBRENICA - Održavanjem okruglog stola o temi "Status srpskog jezika i pisma", u Srebrenici je danas završen treći Kulturno-prosvjetni zbor "Stopama Luke Milovanova Georgijevića", u organizaciji opštinskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta".

O statusu i položaju srpskog jezika i odnosu koji gajimo prema svom jeziku, posebno ćiriličnom pismu govorili su profesori Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta sa Pala Saša Knežević i Željka Pržulj. Bilo je riječi i o značaju donošenja novog Zakona o zaštiti srpskog jezika i pisma te neophodnosti njegovih dopuna da bi se preciznije odredile određene obaveze i standardi vezani za poštovanje određenih normi, kao i kaznena politika u slučaju nepoštovanja tog zakona.

Knežević je istakao da o ugroženosti srpskog jezika najbolje govori činjenica da se skoro dva vijeka nakon Vukove gramatike donosi Zakon o zaštiti jezika i pisma, što je neminovno da bi se sačuvalo nacionalno duhovno bogatstvo.

Istaknuto je da su jezik i pismo najvažniji činioci nacionalnog identiteta koji je izuzetno važan za male narode, kao što je srpski, i očuvanje njihovih kultura. Pržuljeva je istakla neophodnost institucinalnog rješavanja pitanja srpskog jezika i ćirilice kao nematerijalnog bogatstva. "Uvođenje srpskog jezika na fakultetete i posvećivanje više pažnje jeziku i pismu treba da bude primat institucija Srpske da bi se sačuvao nacionalni identitet i kultura nastala na tom jeziku“, poručila je Pržuljeva. Jezik i pismo su najvažniji segmenti identiteta jednog naroda pa tako i srpskog i tome se mora posvetiti prioritetna pažnja, poručeno je sa današnjeg skupa.

U okviru ove trodnevne manifestacije prethodno je organizovano predavanje i podsjećanje na život i stvaralaštvo zaboravljenog srpskog filologa, lingviste i književnika, preteče romantizma i tvorca osnova modernog srpskog pisma Luke Milovanova Georgijevića, rođenog 1875. godine u Osatu u tadašnjoj srebreničkoj nahiji. Obilježeno je i 60 godina postojanja i rada srebreničke gimnazije, stogodišnjica od rođenja znamenitog srebreničkog profesora, pedagoga i hroničara Živana Jovanovića i 70 godina od rođenja ovdašnjeg značajnog kulturologa Boška Milovanovića.

Organizovano je predstavljanje drugog i trećeg broja časopisa za kulturu, književnost i umjetnost "Srebrni vijenac" u izdanju "Prosvjete". Drugi broj je posvećen književnom stvaralaštvu i stvaraocima iz zavičaja Luke Milovanova Georgijevića, a u trećem broju objavljene su nagrađene i pohvaljene priče, pjesme, novinarski i đački literarni radovi pristigli na konkurs u okviru ove manifestacije.

Proglašeni su pobjednici i uručene nagrade "Luka Milovanov Georgijević" autorima najboljih pjesama, zatim "Zvonimir Šubić" za najbolje priče te "Boško Milovanović“ za najuspješnije novinarske tekstove i "Živan Jovanović“ za đačke literarne radove. Priređeno je i pjesničko veče na kojoj su svoje stihove govorili pjesnici Ljubisav Simić i Aleksandra Matić iz Bratunca i Dejan Kolović iz Srebrenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana