Završen drugi krug projekta “Zaposli srednjoškolca” u Srpcu: Bogatiji za honorar, ali i radno iskustvo

Dejan Jovičić
Završen drugi krug projekta “Zaposli srednjoškolca” u Srpcu: Bogatiji za honorar, ali i radno iskustvo

SRBAC - Srbački srednjoškolci, njih 14, dobilo je priliku da stekne radno iskustvo i zaradi svoj prvi honorar u sklopu drugog kruga projekta “Zaposli srednjoškolca” koga je realizovalo Udruženje građana “C.E.Z.A.R.” iz Srpca uz finansijsku podršku Ministarstva porodice omladine i sporta Republike Srpske.

Izvršna direktorica udruženja Tanja Šnjegota kaže da je projekat jednomjesečnog zapošljavanja okončan ovih dana dodjelom sertifikata za srednjoškolce i 11 poslovnih subjekata koji su učestvovali u projektu.

- Prošle godine smo započeli ovaj program u saradnji sa resornim ministarstvom kojim se učenicima daje prilika za radno osposobljavanje i sticanje radnih vještina što će im biti od velike koristi prilikom prvog pravog zaposlenja ili daljeg školovanja. Srednjoškolcima je kroz projektna sredstva obezbijeđen honorar, a pet poslodavaca je odlučilo da ih dodatno nagradi za iskazan trud - rekla je Šnjegota.

Učenici su izabrani na osnovu konkursa a organizovana je i obuka u srbačkom Klubu za traženje posla, koji djeluje pri Zavodu za zapošljavanje RS, gdje su polaznici naučili kako da se predstave poslodavcima i prikažu svoje kvalitete.

Učenica četvrtog razreda Gimnazije Centra srednjih škola “Petar Kočić” iz Srpca Marija Nuždić kaže da je mjesec bila angažovana u Apoteci “Golić” gdje je provela 40 radnih sati.

- Trudili su se da mi daju što više posla i uključe me u gotovo sve aktivnosti, što sam se trudila da ispoštujem. Stekla sam radne navike i imam samo riječi hvale za ovaj projekat - rekla je Marija.

Učenik drugog razreda Mašinske škole iz Srpca Vasilije Stojić kaže da je stekao korisno iskustvo radeći u srbačkom preduzeću “Teksoprom” koje se bavi drvopreradom.

- Svidjelo mi se kako teče rad u proizvodnji i preporučio bih svima da se iduće godine prijave u što većem broju - rekao je Vasilije.

Podršku programu pružio je i vlasnik preduzeća “Tandem GD” Duško Ivković koji je rekao da mu se svidjela ova ideja jer korist od toga imaju svi učesnici.

- Srednjoškolci su stekli korisno znanje i zaradili honorar, a mi iz privrede na ovaj način dobijamo priliku da dođemo do kvalitetne radne snage. Nadam se da će projekat biti prepoznat od nadležnih institucija i da će sredstva biti povećana u idućoj godini - rekao je Ivković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana