Zašto je košćela važna za brojne Trebinjce

RTRS
Zašto je košćela važna za brojne Trebinjce

TREBINjE - Duh jednog grada ne čine samo ljudi, kuće, zgrade, događaji. Vjerovali ili ne, i stabla mogu da igraju važnu ulogu u tome, a na primjeru Trebinja to je definitivno košćela, piše RTRS.

A šta je košćela i zašto je važna za brojne generacije Trebinjaca.

Košćela je listostopadno drvo, koje može da naraste i do 25 metara visine. Raste u oblasti Mediterana i na Balkanu je prilično raširena u Hercegovini, Crnoj Gori i Dalmaciji. Kažu da stablo košćele može da živi i do hiljadu godina, a najstarija u Hercegovini je ova košćela u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog. Procjenjuje se da je ovo grandiozno stablo staro izmešu 400 i 600 godina.

Prema jednom vjerovanju niklo je baš na mjestu gdje je bila svetiteljeva rodna kuća.

U ljeto drvo dobija sitne plodove koji u septrmbru potamne i sazriju, i jestivi su.

Željko Milošević i Darko Kurtović, obojica članovi Gradskog pozorišta, odrasli u različitim gradskim kvartovima, dijele iste uspomene iz djetinjstva kao i hiljade djece odrasle u Trebinju tokom šezdesetih, sedmadesetih ili osamdesetih godina prošlog vijeka.

- Postojali su razni rituali priprema dok ne sazriju, rituali branja košćela. Organizovali smo takmičenja u gađanju košpicama košćele iz "puvaljke", gađali mete...- ističe Milošević.

Kurtović dodaje da je bilo nezamislivo provesti djetinjstvo bez košćele.

- Brali smo ih i jeli, a koristili smo ih i za "rat" između naselja odnosno za "puvaljke" koje smo pravili od trske ili od cijevi flomastera - naglašava Kurtović.

I danas u gradu i okolini rastu stare košćele, ali odavno one nemaju onu važnost i značaj, kakav su imale za generacije djece i mladih. Ostala su sjećanja, uspomene na neko drugo vrijeme, na bosonogo djetnjstvo poderanih koljena , zažarenih obraza i radosnog srca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana