Zaštićena područja zbog kvrgave kože

D. S.
Zaštićena područja zbog kvrgave kože

Sarajevo - S ciljem kontrole bolesti kvrgave kože goveda Kancelarija za veterinarstvo BiH donijela je odluku o uspostavljanju ugroženog, odnosno naročito osjetljivog područja duž granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom.

Saopštili su ovo juče iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i dodali da je formiran Zajednički centar za kontrolu bolesti kvrgave kože goveda.

- Riječ je o području koje obuhvata opštine Višegrad, Rudo, Čajniče, Novo Goražde, Goražde, Foču - Ustikolinu, Foču, Gacko, Bileću i Trebinje - navedeno je u saopštenju.

Naveli su da nadležno ministarstvo i kancelarija vode intenzivne pregovore sa Evropskom Komisijom i međunarodnim organizacijama u BiH radi obezbjeđivanja potrebnih doza vakcina u slučaju donošenja odluke o opštoj vakcinaciji.

Bolest kvrgava kože kod goveda nije prenosiva na ljude, ali može izazvati veliku ekonomsku štetu budući da je oboljenje virusno i da se prenosi sa životinje na životinju.

Bolest se prenosi krpeljima i komarcima, zbog čega je neophodno spriječiti zarazu u BiH, posebno jer nijedan nivo vlasti nema dovoljno jak zdravstveni fond za vakcinisanje svih oboljelih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana