Zakrovljen spomen-hram Uspenja Presvete Bogorodice

Srna
Foto: Srna

NOVI GRAD- Spomen-crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Poljavnicama za 348 srpskih boraca je zakrovljena, u njoj će biti uklesana imena svih poginulih boraca iz novogradske opštine i po tome će biti jedinstvena u Novom Gradu, rekao je Srni paroh parohije poljavničko ravničke jerej Nebojša Nježić.

"Dosta je urađeno, ali ima još dosta posla. Planirano je da na ljeto bude osveštano zvono. Prije toga treba pripremiti zvonik", naveo je Nježić.

On je dodao da je poručeno zvono i izabrani priložnici za tri krsta.

"Za cijeli hram potrebno je 350 metara kvadratnih bakra. Nadam se da će, kao i do sada, vjernici podržati", rekao je Nježić i istakao da je sve što je do sada urađeno, uradio narod.

On je naveo da je za temelje hrama uloženo oko 45.000 KM, te za zidanje i materijal oko 170.000 KM.

Kada je riječ o pomoći, Nježić je istakao da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske do sada obezbijedilo 50.000 KM, te da je za ovu godinu potpisan ugovor za još 5.000 KM.

"Premijer Republike Srpske Radovan Višković obezbijedio je 10.000 KM. Uvijek kad je trebala pomoć pomogla je i Eparhija banjalučka", rekao je Nježić.

On je dodao da izgradnju hrama uz vjernike, pomažu i privrednici.

Iz opštine Novi Grad za odbranu Republike Srpske život je dalo 348 boraca, a 1.175 je ranjeno.

Kroz redove Novogradske brigade Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu prošla su 8.263 borca, od kojih je 261 poginuo.

Izgradnja hrama počela je 2021. godine godine na zemljištu koje je Eparhija banjalučka kupila 2013. godine.

Temelje je osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem 4. juna 2022. godine, kada je rekao da će ovo biti glavna parohijska crkva.

Podaci o Crkvenoj opštini Poljavnice datiraju s početka 19. vijeka, ali je, zbog istorijskih razloga, bila ugašena do 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana