Zadovoljni kako se realizuje informacioni sistem "e-Beba"

Srna
Zadovoljni kako se realizuje informacioni sistem "e-Beba"

DOBOJ - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić zadovoljna je načinom realizacije informacionog sistema "e -Beba" u Doboju, čija je bolnica "Sveti apostol Luka" prva u Srpskoj počela sa primjenom ovog sistema.

Jujićeva je rekla da je ovaj informacioni sistem jedan od važnijih za Vladu Republike Srpske, te da su se poslije 23. juna kada je počela njegova primjena, uključile i bolnice u Gradišci, Nevesinju i Zvorniku.

"Riječ je o modernizaciji uprave i krajnji je cilj da se izbjegnu administrativne obaveze roditelja nakon rođenja djeteta", rekla je Jujićeva novinarima u Doboju, nakon današnjeg sastanka sa gradonačelnikom Borisom Jerinićem.

Ona je navela da primjenom ovog projekta roditelji novorođenčeta na kućnu adresu dobijaju Izvod iz matične knjige rođenih sa određenim matičnim brojem i Uvjerenje o državljanstvu.

Jujićeva je rekla da je Gradska uprava u centralnu bazu drugog primjerka matičnih knjiga unijela sve i jedan podatak iz izvornih, a verifikacija je 90 odsto, te je zbog tih rezultata pohvalila rad Matične službe, gradonačelnika i Gradske uprave.

Nosilac projekta je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, uz Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, te MUP Srpske.

Načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo dobojske Bolnice "Sveti apostol Luka" Gordana Sredanović rekla je da je od 23. juna u okviru ovog sistema evidentirano 135 novorođenčadi i da se proces odvija bez problema.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić ukazao je na značaj informacionog sistema "e -Beba" za roditelje, ali i Gradsku upravu, i istakao da će po izgradnji nove bolnice kvalitet pruženih usluga biti na visokom nivou.

"Sve je to pokazatelj da smo na dobrom putu, da saradnja sa ministarstvima i Vladom Republike Srpske i institucijama doprinosi bržem i boljem razvoju i grada Doboja i kvalitetnijem načinu života", istakao je Jerinić.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi Jujićeva i Jerinić posjetiće vakcinalni punkt u dobojskom Domu zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana