Začarani krug dugovanja gasi kotlove u Bijeljini

Ljiljana Aleksić
Začarani krug dugovanja gasi kotlove u Bijeljini

Bijeljina - Loš start ovogodišnje grijne sezone u Bijeljini, koju su obilježili kvarovi na toplovodnoj mreži, te velika dugovanja korisnika dodatno je pogoršao štrajk 32 radnika "Gradske toplane".

Zaposleni u toplani, kojima nisu isplaćene tri plate, odlučili su da svoja prava zatraže jednočasovnim štrajkom upozorenja. Ukazali su i na to da im, osim plata, nisu uplaćeni doprinosi, kao ni ostale obaveze.

- Ukoliko nam ne izmire obaveze do 15. novembra, slijedi generalni štrajk. Tražimo isplatu plata, toplog obroka, putnih troškova i ostalih davanja - rekao je predsjednik Sindikalne organizacije "Gradske toplane" Radmilo Vojinović.

On je istakao da radnici teško žive te da je uglavnom riječ o ljudima koji prehranjuju porodice.

- Radnici i njihova djeca ne mogu da se liječe. Ionako su nam primanja niska, a sada smo na rubu egzistencije - kazao je Vojinović.

"Gradska toplana" radnicima duguje oko 70.000 KM, a nadležni u ovom preduzeću kažu da se preduzeće suočava sa velikom nenaplativošću od strane nesavjesnih građana.

Zbog toga toplana radi u veoma teškim uslovima, a poslije samo nekoliko dana od početka grijne sezone došlo je do većih kvarova na mreži.

Direktor "Gradske toplane" Radomir Marjanović ranije je izjavio da je godišnji remont postrojenja završen onoliko koliko su to dozvoljavale finansije. Međutim, iz istog razloga nisu urađene neophodne popravke na cjevovodu.

- I dalje nam je najkritičnija ulica Majora Dragutina Gavrilovića. Najveći dio kvarova u toku grijne sezone je upravo na cjevovodu u ovoj ulici. Ipak, prinuđeni smo da radimo samo ono najneophodnije, jer nemamo novca za veće projekte - navodi Marjanović.

On je naglasio da za razliku od prethodnih godina, dužnici nisu ažurni u izmirivanju duga te je u novu sezonu toplana ušla sa potraživanjem od oko 235.000 KM, od čega građani duguju oko 165.000 KM.

- Ovo ljeto naši korisnici nisu odgovorili obavezi koja se od njih očekuje. Očekivali smo veće uplate dugovanja kako bismo mogli nesmetano ući u novu grijnu sezonu - rekao je Marjanović.

Cijena

"Gradska toplana" u Bijeljini zagrijava prostorije za oko 1.150 korisnika. Cijena grijanja u ovoj sezoni nije promijenjena u odnosu na lanjsku i iznosi 2,75 KM po metru kvadratnom za fizička i 5,80 KM za pravna lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana