Zaboravljeno blago zamajac turizma u Rogatici

Sreten Mitrović
Zaboravljeno blago zamajac turizma u Rogatici

Rogatica - Nadgrobni spomenici iz srednjeg vijeka, raštrkani širom Rogatice, uskoro ne bi trebalo da predstavljaju samo zaboravljeno blago, već šansu za procvat turizma, zbog čega lokalna Turistička organizacija punom parom popisuje ove svjedoke prošlih vremena.

Vjetar u leđa da prionu na ovaj obiman posao dalo im je uvrštavanje stećaka u BiH na listu svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESKO-a. U Turističkoj organizaciji Rogatice ističu da su u tome vidjeli priliku da privuku posjetioce iz cijelog svijeta.

Da njihova očekivanja nisu nerealna već su potvrdili prvi rezultati popisa koji su pokazali da ova opština posjeduje znatno više stećaka nego što se pretpostavljalo. Direktor Turističke organizacije Nebojša Golić je istakao da u Rogatici ima još 30 odsto stećaka koji nisu popisani.

- Uočili smo da gotovo svaka od 88 nekropola, koliko ih je registrovao na području opštine, ima više jedinki od broja koji je objavio Šefik Bešlagić, neprevaziđeni istraživač ove vrste svjedočanstava života tadašnjih naroda - kazao je Golić.

On je dodao da bi se opština Rogatica mogla naći u samom vrhu lokalnih zajednica po broju srednjovjekovnih spomenika. Posljednje područje, dodao je on, na kojem nastoje da utvrde broj stećaka je mjesna zajednica Žepa. U ovom području, gdje su kao nacionalni spomenici Andrićev most na Žepi i Redžep-pašina kula, registrovan je 161 stećak na osam lokacija.

- Identifikacija ide teško. Dosta ih je potonulo ili zaraslo u korov i šipražje. Neki su odneseni i ugrađeni u druge objekte i na druge načine nestali sa mjesta gdje su ranije bili - kazao je Golić.

Za razliku od stećaka na nekim drugim lokalitetima, stećci na žepskom području rijetko su bili ukrašavani. Izuzetak je jedan u selu Pobrdalju sa ornamentom sličnim polumjesecu ili većem bumerangu. I u Ljubomišlju na jednom spomeniku ugravirana je ruka, štit sa mačem, luk sa strijelom i muškarac koji drži luk, a oko njega su konj i pas. Od šest registrovanih stećaka u selu Stop samo se jedan nalazi na svom mjestu. Ostalih pet, po legendi, ugrađeni su u most na Žepi. Na onome što je ostao dobro se raspoznaje ornament u vidu konja.

Katalog

Nebojša Golić je kazao da bi ono što nađu na terenu, bilo da se radi o ranije popisanim ili novootkrivenim stećcima, trebalo da uvrste u katalog stećaka.

- Cilj nam je da fotografije stećaka i kraći opis o njima unesemo u katalog koga, ako nam dozvole materijalne prilike, planiramo uskoro da izradimo za područje opštine. Želimo da ih i na taj način sačuvamo kao kulturnu baštinu za buduća pokoljenja - rekao je Golić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana