Za zdravlje dva dječaka Nikoli i Nemanji biciklom ni Tokio nije daleko

Milijana Latinović
Za zdravlje dva dječaka Nikoli i Nemanji biciklom ni Tokio nije daleko

Banjaluka - Ljubav prema biciklizmu i želja da vrate osmijehe dvojici oboljelih dječaka, podstakla je Nikolu Dupala iz Novog Grada i Nemanju Lendića iz Gradiške da u maju na dva točka krenu do Tokija.

Dvojica biciklista odvažili su se na avanturu dugu 20.000 kilometara kako bi sakupili novac za liječenje braće Stefana (8) i Daria (6) Kostadinović iz Banjaluke, koji boluju od distrofije mišića.

Plan im je da dnevno voze 100 kilometara, a svojim dvotočkašima proputovaće kroz 11 zemalja, na dva kontinenta.

- Krećemo iz Banjaluke, a potom vozimo kroz Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Tursku, Gruziju. Zatim planiramo da dođemo u Kazahstan, Mongoliju, Kinu, Južnu Koreju, sve do Japana - ispričao je Dupalo i dodao da im je velika želja da upoznaju makar mali dio bogate kulture u Zemlji izlazećeg sunca, gdje će provesti desetak dana.

Da bi izveli ekspediciju, svakodnevno se pripremaju, kako fizički, tako i psihički. Putovanje na dva točka im ne ostavlja mnogo mogućnosti, pa će ponijeti samo ono najosnovnije. Neizostavan dio opreme biće šatori u kojima će spavati, a hranu će kupovati usput.

- Rezervni dijelovi za bicikl su najvažniji dio opreme bez kojeg ne možemo na put, a najveći problem biće sigurno pucanje guma jer ćemo dobar dio puta voziti po makadamu i kroz pustinju - rekao je Dupalo.

Za Nemanju Lendića ovo je prva biciklistička tura humanitarnog karaktera i njihova prva zajednička avantura.

- Kada me je Nikola pozvao i upitao hoćemo li do Tokija, rekao sam samo: Kad se kreće - ispričao je Lendić i dodao da su im porodice i prijatelji najveća podrška, ali i brojni sugrađani koji ih zaustavljaju na ulici i čestitaju na tome što se upuštaju u ovako odvažan poduhvat.

Veliki izazov biće im, kako kaže, vožnja kroz pustinju Gobi, stepe i tajge.

- Jedino se malo pribojavamo putovanja kroz divljinu, ali sam siguran da ćemo pobijediti sve prepreke. Koliko sam ponosan što idemo na ovo putovanje s jednim humanim ciljem, toliko sam i uzbuđen zbog vožnje kroz Kazahstan i Mongoliju koje su zajedno gotovo duplo veći od Evrope - rekao je Lendić i dodao da će ovo biti prilika da vide i Bajkalsko jezero, jedno od najvećih na svijetu.

Ističe da sa željom da što bolje upozna Japan i kulturu ove civilizacije, svakodnevno uči po neku riječ japanskog jezika.

Dupalo i Lendić su na svoju biciklističku kartu ranije ucrtali po još nekoliko zanimljivih destinacija.

- Nikola je iz Novog Grada vozio do Atosa i Moskve, a ja sam imao avanturu do Atine i Rima - dodao je Lendić.

Sponzori

Nikola Dupalo je rekao da očekuju podršku sponzora, s obzirom na to što je njihova ekspedicija humanitarnog karaktera, a jedan od ciljeva jeste da na putovanju predstave RS i biciklizam kao sport.

- Svim institucijama i preduzećima dostavićemo projekat putovanja. Vjerujem da će mnogi prepoznati značaj ove ture i doprinijeti tome da uspijemo u našoj namjeri, jer to će biti uspjeh kako naš, tako i svih koji nas podrže - rekao je Dupalo.

Zemlje kroz koje će putovati

Republika Srpska                 

Srbija                                   

Rumunija                                

Bugarska                                

Turska                                   

Gruzija                                  

Kazahstan                              

Mongolija                    

Kina                             

Južna Koreja               

Japan         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana