Za završetak radova na crkvi u Međuvođu potrebno još 140.000 KM

Jana Kezić
Za završetak radova na crkvi u Međuvođu potrebno još 140.000 KM

KOZARSKA DUBICA - U izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim novomučenicima u Međuvođu nadomak Kozarske Dubice do sada je uloženo oko 160.000 KM donatorskih sredstava, a za spoljne radove neophodno je prikupiti još oko 140.000 KM.

Izgradnja hrama počela je 2018. godine kako bi se sačuvalo sjećanje na stradale tokom Drugog svjetskog rata u zloglasnom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Ispod Kozare u Knešpolju prije više od 80 godina stradali su i narod i crkva, a jedna od njih je i svetinja u ovom selu u kojem je u Drugom svjetskom ratu stradalo više od 500 djece.

Završetkom ovog hrama, smatraju i mještani Kozarske Dubice, biće ispravljena velika istorijska nepravda i trajno sačuvano sjećanje na sve nedužne žrtve.

Jedan od inicijatora izgradnje crkve u Međuvođu Zoran Gvozden je pozvao sve ljude dobrog srca da pomognu kako bi ova svetinja zablistala u punom sjaju.

- Nizom donatorskih akcija je za nepuna dva mjeseca prikupljeno 36.500 evra za kupovinu tri zvona. Plan nam je da postavimo krov i završimo zvonik do 13. septembra, naravno ukoliko dozvole finansije i vremenski uslovi -  rekao je Gvozden, koji inače živi u SAD.

Paroh knežički Željko Jevđenić za "Glas Srpske" kaže da izgradnja ovog hrama znači cijelom potkozarskom kraju i da je svaka pomoć dobrodošla.

- Najneophodniji nam je bakarni lim i građa. Sam bakar i rad majstora koštaju oko 100.000 maraka. Kada se tu doda beton i sve ostalo izađe oko 140.000 maraka - rekao je Jevđenić. 

On je objasnio da je na ovom mjestu u Međuvođu, prema svjedočenju još ponekih preživjelih, bio prvi punkt u izvođenju naroda sa Kozare gdje su jedne slali u Njemačku, a druge u Jasenovac u logor. 

- U ovom selu su komunisti, a ne ustaše 1955. srušili crkvu i oduzeli svu imovinu i onda smo 2015. godine mi dobili zemljište koje je bilo zapušteno. Od mještana smo čuli da je tu bio prvi  taj kamp i uopšte nismo razmišljali kome posvetiti crkvu - rekao je Jevđenić i  dodao da u tom selu skoro nema porodice u kojoj neko nije završio u Jasenovcu.

Podsjetio je da je izgradnja započela uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema, te istakao da su izgradnju do sada podržale brojne organizacije i udruženja iz zemlje i inostranstva, porodice i pojedinci.

Žiro-račun

Svi zainteresovani ljudi humanog srca mogu pomoći prilikom izgradnje ovog hrama. Naime, novac mogu uplatiti na žiro-račun u vlasništvu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Knežici, IBAN BA395620108047299649, SWIFT: RAZBBA22, Knežica BB, 79240 Kozarska Dubica, NLB banka Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana