Za Vaskrs idu do mora, a 1. maj slave u Pragu

Danijela Stokanić
Za Vaskrs idu do mora, a 1. maj slave u Pragu

Banjaluka - Budimpešta, Prag, Venecija, Krf i Zlatibor glavne su destinacije koje će ovog proljeća privući najveći broj stanovnika Republike Srpske.

Cijene, koje su uglavnom prihvatljive, te se nisu drastično mijenjale u odnosu na prošlu godinu, motiv su više da mnogi građani vaskršnje i prvomajske praznike iskoriste za putovanje.

U agenciji "Semberija turist" iz Bijeljine kažu da vlada veliko interesovanje za prvomajska putovanja.

- Putovanja koja se organizuju za 1. maj koštaju oko 120 maraka, kad je u pitanju Segedin ili 340 KM za Prag. Stanovnici su sve više zainteresovani za Herceg Novi i banju Morahalom u Mađarskoj - rekli su u agenciji.

U dobojskoj agenciji "Bosnaekspres" ističu da su Dobojlije najzainteresovanije za Budimpeštu, Veneciju, Firencu i Prag.

- Osim toga, tu je Zlatibor, a usput je planiran obilazak Drvengrada i Andrićgrada - objasnili su u "Bosnaekspresu".

Bez vaskršnjih i prvomajskih ponuda, ali i planova za putovanja, nije ni turistička agencija "Tavor" iz Pala.

- U ponudi imamo Budimpeštu, manastir Ostrog, Beč i Prag. Za ta putovanja polazak je zagarantovan. Iako u ponudi imamo putovanje u Pariz i Madrid, za sada nemamo zainteresovanih putnika - rekli su u ovoj agenciji, ističući da aranžmani nikad nisu bili povoljniji.

Dodali su da se, kad nemaju dovoljno putnika za putovanje, udružuju sa drugim agencijama.

Prema riječima trebinjskih agencija, za Vaskrs najveće interesovanje vlada za Grčku, dok je, što se tiče majskih putovanja, još rano.

- U ponudi imao Pariz, Rim, Madrid i druge kombinacije. Međutim, najveće interesovanje vlada za Krf, a za putovanje na grčko ostrvo potrebno je izdvojiti 350 maraka, koje je jedno od najjeftinijih, pa sve do 960 KM za Madrid - rekli su u trebinjskoj agenciji "Frendtrevel".

Interesovanja za putovanja ne manjka ni u turističkim agencijama Banjaluci, gdje kažu da su mini-putovanja uveliko razgrabljena. Međutim, interesovanje za putovanje za predstojeće praznike najmanje su pokazali Prijedorčani, koji će, po svemu sudeći, za praznike raspaliti roštilje u dvorištu ili pored Sane.

Banjalučanka Dragan Stojić ističe da će 1. maj sa drugarima provesti u Budimpešti, dok će Vaskrs dočekati sa roditeljima.

- Dogovorili smo se da automobilom odemo u Budimpeštu, a planirali smo da obiđemo i neke druge gradove, koji nam budu usput - rekla Stojićeva.

Ljeto

Kad su u pitanju ljetovanja, u turističkim agencija širom RS ističu da stanovnici još od novembra rezervišu svoja mjesta, jer je, kako kažu, mnogo jeftinije, a imaju mogućnost da plaćaju u ratama.

- Prodaja ljetnih aranžmana je daleko bolja nego prošle godine. U ponudi imamo ljetovanje u Španiji, Italiji i drugim zemljama, ali Grčka je i dalje hit među stanovnicima - rekli su u banjalučkoj turističkoj agenciji "Sebastijan".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana