Za spas unesrećenih krote jame i pećine

Ratomir Mijanović
Za spas unesrećenih krote jame i pećine

Trebinje - Vježba izvlačenja unesrećenih iz jama i pećina okupila je proteklog vikenda u rejonu Ubala na planini Orjen timove iz Trebinja, Foče, Banjaluke, Herceg Novog, Dubrovnika i Beograda.

Zajednička speleospasilačka vježba u kojoj su učestvovali spasilački timovi iz četiri zemlje održana je u organizaciji Speleološkog saveza RS, a domaćin je bilo trebinjsko Speleološko društvo "Zelena brda", u saradnji sa Civilnom zaštitom grada Trebinja.

- Vježba je osmišljena u prvom redu s ciljem da bude uvježbana koordinacija svih subjekata republičke i gradske Civilne zaštite u akcijama spasavanja iz jama i pećina, ali i komunikacija sa speleospasilačkim timovima iz okruženja, kada je za ove, po pravilu složene zahvate, potrebna i pomoć komšijskih službi - istakao je Dejan Janković iz trebinjskog Speleološkog društva. Drugi cilj je, kaže, uvježbavanje same vještine speleospasavanja.

- U našem slučaju to je jama koja je duboka oko 100 metara. Izvlačimo živog čovjeka i potrebni su maksimalan oprez i strogo poštovanje pravila kako bismo sve izveli na bezbjedan način, ne samo za unesrećenog, već i za učesnike u spasavanju. U jami je oko 30 speleospasilaca i dovoljan je jedan kamičak da se odroni i da se neko povrijedi - pojašnjava Janković.

Načelnik stanice Dubrovnik Gorske službe spasavanja Hrvatske Zoran Čabrilo istakao je da su brzina intervencije i spremnost i pripremljenost spasilaca ključni u kritičnim situacijama.

- Svakako da saradnja susjeda na jednom projektu doprinosi zajedničkoj spremnosti - uvježbavamo komunikacije, usklađujemo tehnike, upoznajemo se i družimo - naglasio je Čabrilo.

Napominje da se turistička klijentela sve više okreće adrenalinskoj ponudi i šetnjama po prirodi, što je uvijek izazov više i za službe koje se staraju o bezbjednosti gostiju.

Predstavnik Gorske službe spasavanja Srbije Nikola Rabrenović ističe da su saradnja, komunikacija i standardizacija tehnike spasavanja ključne da bi akcija bila uspješno izvedena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana