Za prsten nema zime u selu Podgaj kod Rogatice

Sreten Mitrović
Za prsten nema zime u selu Podgaj kod Rogatice

ROGATICA - Drevna igra prsten ne gubi popularnost u selu Podgaj kod Rogatice u kome u dvadesetak kuća žive porodice sa prezimenom Ujić. Igralo se nekad, igra se sada i, sudeći po interesovanju mladih, igraće se još dugo.

Pokazalo je to i ovogodišnje finale koje je održano na “neutralnom terenu”, u ugostiteljsko-turističkom kompleksu “Seoski turizam Ziličina” u komšiluku njihovog Podgaja.

Okupili su se najbolji prstenaši Ujića, i stari i mladi, da pri kraju zime odigraju posljednje dvije partije i time zaokruže burnu sezonu 2019/2020. u kojoj su na večernjim sijelima u selu odigrane brojne partije zaljubljenika u ovu igru, te dobiju pobjednika. U ekipi starih bili su djedovi i očevi, a za mlade igraju sinovi, unuci i pokoji praunuk.

- O ovoj selekciji strogo se vodi računa. Na taj način u igru “uvlačimo” mlade da bi oni vremenom mogli ovu tradiciju prenositi na svoje potomke. To se tako radi iz generacije u generaciju i zato se ne pamti od kada se prsten igra u našem selu - priča Jadranko O. Ujić, jedan od standardnih učesnika finalne večeri koji je dugo igrao za mlade, a sada brani boje starih Ujića.

Branio sam, dodaje on, ali nisam odbranio.

- I ove, kao i prošle, godine pobijedili su nas mladi za koje su igrali Radoš, Peđa, Zoran, Bojan, Dragan i Nebojša, a nas stare predvodio je Vojko, koji je došao iz Rogatice. Uz njega na potkrivanju i ćilenju bili smo Milko, Radenko, Brane, Milorad i moja malenkost, uz pojačanje koje smo imali u Novi Kosoriću iz susjednih Bukrića - priča Jadranko.

Mladi su, mora se priznati, dodaje Vojko, bili bolji.

- Bolje su potkrivali, ali i ćilili, što je osnov za dobru igru prstena - kaže kapiten starih.

I ovogodišnje finalno veče održano proteklog vikenda bilo je svojevrsna atrakcija. Ton joj je davao gost iz Bukrića. Bio je na strani starih, ali im nije mnogo pomogao ni u potkrivanju ni u ćilenju. Brzo su ga mladi pročitali. Inače, već od početka kvalitet je bio na njihovoj strani, što je želja i cilj ovog jedinstvenog takmičenja. Postali su novi-stari pobjednik ovog zanimljivog takmičenja koje je proteklo uz zdušno navijanje i sočna dobacivanja, “ljutnje” nakon što se digne pogrešan potkrivak ili se ne posluša prijedlog saigrača i naleti na punu kad ne treba.

Igra prstena ne može proći i bez obaveznih pratilaca, kafe i domaće mučenice rakije, da bi na kraju uslijedila i večera. Kad igraju u kućama po selu, sve to obezbjeđuje domaćin, a ovdje u Ziličini, za razliku od drugih igara, radi utjehe platio je pobjednik. Ovo nezaboravno veče i takmičenje imaće i svoj nastavak. Zakazan je na istom mjestu iduće godine do kada, kako poručuju mladi, stari moraju promijeniti taktiku igre i napokon doći do pobjede.

SNAHE

Prsten u Podgaju popularan je i kod žena, koje ga igraju često ostavljajući svoje svakodnevne, večernje, poslove predenja i pletenja. Ova drevna igra osvojila je i najmlađu snahu Ujića, Aleksandru koja je prošlog ljeta došla u Podgaj i uz supruga Radoša zavoljela i prsten.

- Iako ga nije igrala sa svojima u Sokocu, brzo je usvojila pravila igre i ekipi sa kojom igra donosi vrijedne poene - priča Jadranko O. Ujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana